Savet Evrope za nastavak reformi u Srbiji

Izvor: RTS, 30.Apr.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope za nastavak reformi u Srbiji

Završen prolećni deo zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Pozdravljen napredak Srbije na putu ka EU. Razmatrane i posledice rusko-gruzijskog rata, situacija u Moldaviji i druga pitanja u oblasti izgradnje demokratskih institucija i vladavine prava.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope završila je prolećni deo zasedanja na kome je razmotrila napredak Srbije u ostvarivanju obaveza, situaciju u Moldaviji, položaj aktivista za ljudska prava u članicama SE i druga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pitanja u oblasti izgradnje demokratskih institucija i vladavine prava.

Skupština SE je raspravljala i o proceduri izbora generalnog sekretara Saveta Evrope.

Na zasedanju u junu PSSE bi trebalo da izabere novog generalnog sekretara SE koji će stupiti na dužnost 1. septembra 2009. godine.

Komitet ministara SE je predložio za kandidate za generalnog sekretara SE Poljaka Volđimjerža Cimoševića i Norvežanina Turbjerna Jaglanda.

U rezoluciji o Srbiji, koju je usvojila PSSE, pozdravlja se značajan napredak koji je Srbija ostvarila od prijema u Savet Evrope i poziva na nastavak reformi i završetak saradnje s Haškim sudom.

Pozdravlja se opredeljenje Beograda da mirnim i diplomatskim sredstvima brani svoj stav u vezi sa Kosovom i izražava podrška integraciji Srbije u EU.

U oblasti razvijanja demokratskih institucija i jačanja vladavine prava, posebno se poziva na nastavak reforme pravosuđa, jačanje uloge parlamenta i u tom cilju rešavanje pitanja vlasništva mandata.

Parlament SE je razmotrio i izveštaje o predsedničkim izborima u Makedoniji održanim 22. marta, parlamentarnim izborima u Crnoj Gori od 29. marta, kao i u Moldaviji 5. aprila.

Završnog dana zasedanja komesar za ljudska prava Tomas Hamarberg je predstavio izveštaj o aktivnostima u 2008. godini, a šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos je govorio o aktivnostima Komiteta ministara SE, kojim predsedava Španija.

Španija će 12. maja na sastanku Komiteta ministara SE u Madridu, na kome će se okupiti šefovi diplomatija i predstavnici članica SE, predati Sloveniji predsedavanje Komitetom ministara SE u narednih šest meseci.

Na prolećnom zasedanju poslanicima su se obratili i finska predsednica Tarja Halonen i španski premijer Hoze Luis Rodriges Sapatero.

Parlament SE je raspravljao i o posledicama rusko-gruzijskog rata, položaju aktivista za ljudska prava u članicama SE i merama za borbu protiv kršenja ljudskih prava na osnovu rodne pripadnosti, uključujući otmice žena i devojčica.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Završeno zasedanje Parlamentarne skupštine SE

Izvor: Mondo, 30.Apr.2009

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) u četvrtak je završila prolećni deo zasedanja na kome je razmotrila napredak Srbije u ostvarivanju obaveza, situaciju u Moldaviji, položaj aktivista za ljudska prava u članicama SE i druga pitanja u oblasti izgradnje demokratskih institucija i vladavine...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.