Savet Evrope poziva Makedoniju da sprovede popis

Izvor: Southeast European Times, 23.Jul.2013, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope poziva Makedoniju da sprovede popis

Eksperti kažu da popis treba da bude organizovan samo ako mogu da se zadovolje međunarodni standardi.

23/07/2013

Klaudija Lutovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 23.7.2013.

Na zahtev Saveta Evrope, makedonska vlada razmatra evropske i globalne prakse koje bi pomogle u organizovanju popisa širom zemlje.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope odobrila je prošlog meseca rezoluciju kojom se Skoplje poziva da obavi popis stanovništva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << jer državna politika ne može da se sprovodi bez njega. Ohridskim okvirnim sporazumom iz 2001. godine poziva se na konkretna prava albanske manjine, ukoliko ona čini 25 odsto stanovništva Makedonije.

„Makedonija treba da nastavi, bez daljih odlaganja, pripremu i implementaciju popisa na osnovu metodologije koju će dogovoriti ključni zvaničnici, jer će tako popis direktno uticati na sve zajednice“, saopštila je Parlamentarna skupština.

Vlada je 2011. godine obustavila popis nakon što su članovi Komisije za popis stanovništva podneli kolektivnu ostavku, navodeći kao razlog velika kršenja zakona o popisu u oblastima u kojima živi znatan broj Albanaca.

„Popis ne treba posmatrati samo kroz prizmu etničke pripadnosti, jer on definiše buduće strateške smernice državnog razvoja kada su u pitanju investicije, regionalni razvoj, obrazovanje, zdravstvo i infrastruktura“, rekao je portparol makedonske vlade Aleksandar Đorđiev.

„U vreme kada bude obavljan u budućnosti ... popis treba sprovesti u saradnji sa Evrostatom, što je dodatna potvrda njegovog kvaliteta“, rekao je Đorđiev.

Razmatra se model koji se koristi u Sloveniji, gde se brojanje radi elekstronski, kaže Aleksandar Cvetkovski, etnolog iz Asocijacije za etničku toleranciju i saradnju u Prilepu.

„Vlada je razmotrila ideju elektronskog obavljanja popisa i konsultovala je Brisel oko toga“, rekao je Cvetkovski za SETimes.

Neki albanski lideri upozorili su da se ne žuri sa popisom stanovništva, ukazujući da je popis složena operacija koja zahteva znatne pripreme.

„Prvo, situaciju treba analizirati, a institucije treba da zauzmu stav da li postoje uslovi za sprovođenje popisa. Onda treba uraditi pripreme da se vidi da li je Državni statistički zavod spreman za sprovođenje popisa“, kaže potpredsednik vlade za sprovođenje Ohridskog sporazuma Musa Džaferi za SETimes.

„Za sve ovo je potrebno vreme“, dodaje on.

Državni statistički zavod sposoban je da organizuje popis visokog kvaliteta, ali mora da sprovede međunarodne standarde za sprečavanje zloupotrebe, kaže direktorka zavoda Blagica Novkovska.

„To je glavni preduslov, sve drugo je logistika“, rekla je Novkovska za SETimes.

Prema popisu iz 2002. godine, zemlja ima 2,1 milion stanovnika. Makedonci čine 64,2 odsto, Albanci 25,2 odsto, Turci 3,9 odsto, Romi 2,7 odsto i Srbi 1,8 odsto.

Cvetkovski kaže da popis verovatno neće biti sproveden ove godine, jer nema budžetskih izdvajanja za njega.

„Državni statistički zavod dobio je 2,6 miliona evra ove godine, u poređenju sa 9,7 miliona evra koliko je u 2011. godini dato za obavljanje popisa“, rekao je Cvetkovski.

Šta Makedonija treba da učini kako bi popis pokazao preciznu demografsku sliku? Podelite svoje ideje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.