Savet Evrope ponovo o nestalim bebama Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2019, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope ponovo o nestalim bebama Srbije

Predstavnici Direktorata za ljudska prava Komiteta ministara Saveta Evrope sastaće se u ponedeljak u Beogradu sa grupom roditelja i predstavnicima pet udruženja koja tvrde da su im bebe nestale iz porodilišta, pišu danas Večernje novosti.

Na sastanku će biti reči i o presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović protiv Srbije, a zvaničnici Saveta Evrope susrešće se i sa predstavnicima državnih organa Srbije.

Susret se organizuje uoči >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konferencije Komiteta ministara u martu, čija tema će biti neispunjavanje presude Suda za ljudska prava u Strazburu.

O predstavci Zorice Jovanović, koja nikada nije dobila validne dokaze da joj je dete preminulo posle rođenja, sud u Strazburu odlučio je još 2013. godine i naložio Srbiji da pruži istinu o tom i sličnim slučajevima.

Predstavnik udruženja Beogradska grupa roditelja Nikola Šegrt rekao je da će obavestiti delegaciju Direktorata za ljudska prava i o zakonu koji je u proceduri, a sa njim se ne slažu, jer nudi samo odštetu, ne i istinu.

Predsednik udruženja Za istinu i pravdu o bebama Radiša Pavlović, međutim, tvrdi da je presuda Evropskog suda ispunjena kad je formirana državna komisija.

Specijalni policijski timovi u šest gradova po nalogu tužioca istražuju 90 slučajeva nestanka beba. Novi model smo prvo isprobali u Kragujevcu, gde su podnete 34 nove krivične prijave, a po 26 se za sada postupa, objasnio je Pavlović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

MUP istražuje nestanak 90 beba

Izvor: Večernje novosti, 14.Feb.2019

Predstavnici Komiteta ministara sastaće se sa čelnicima udruženja roditelja PREDSTAVNICI Direktorata za ljudska prava Komiteta ministara Saveta Evrope sastaće se u ponedeljak, u Beogradu, sa Beogradskom grupom roditelja i predstavnicima pet udruženja koja veruju da su im bebe...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.