Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jan.2018, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savanović: "Željeznice RS" bolje poslovale u 2017. godini

BANJALUKA - "Željeznice Republike Srpske" /ŽRS/ u prošloj godini prihodovale su za oko 1.000.000 KM više nego 2016. godine, a smanjeni su i troškovi radne snage za oko 2.500.000 KM, rekao je danas generalni direktor "Željeznica" Dragan Savanović.

Savanović je na novogodišnjem prijemu za medije rekao da su "Željeznice" generalno bolje poslovale u 2017. godini, kao i da se završni računi očekuju u februaru, kada će biti kompletirani rezultati i saopšteni javnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

On je naveo da u prošloj godini nije naplaćen jedan predviđen grant, koji će predstavljati vanredni prihod u ovoj godini, kao i da su kamate za kredite i dalje u troškovnom dijelu, po čijem obračunu i knjiženju će ukupan gubitak u poslovanju za 2017. godinu biti manji za oko 700.000 KM.

Savanović je rekao da su "Željeznice" u prošloj godini ostvarile bolje prihode u prevozu teretnog saobraćaja, gdje je evidentirano višestruko povećanje prevoza kontejnera.

On je istakao da se očekuje da se u ovoj godini otvore terminali za pretovar robe u Doboju i Prijedoru, kako bi se primjenjivao kombinovani transport.

Savanović je rekao da očekuje tešku 2018. godinu s obzirom na reforme ove kompanije koje su u toku, navodeći da je neophodna bolja saradnja u preduzeću, sa sindikatima koji djeluju u ŽRS, ali i sa medijima, čije je dosadašnje izvještavanje ocijenio korektnim.

"U 2018. ulazimo sa planovima povećanja prihoda iz prevoza robe, a kada je riječ o prevozu putnika nastoji se smanjiti trend opadanja broja putnika", rekao je Savnović, dodajući da se vode preliminarni razgovori da se iznajme dizel-motorne garniture iz Srbije.

Savanović očekuje uspostavljanje vozne linije Sarajevo-Bihać i obratno, nakon što "Željeznice FBiH" osposobe Unsku prugu do Bihaća.

On je kao prioritet naveo modernizaciju pruge, ubrzavanje saobraćaja i unapređenje bezbjednosti saobraćanja kako bi se povezao zapadni dio, bogat rudama, sa istočnim, u kojem dominira proizvodnja.

Savanović je rekao da očekuje da će u ovoj godini biti završena investicija uvođenja jedinstvenog daljinskog upravljanja, započeta 2016. godine, kako bi se uvezalo šest stanica na relaciji Banjaluka-Doboj, koja će biti jedna od najmodernijih u regionu.

Kao prioritet on je naveo i modernizaciju pruge i sanaciju tunela "Križević", te podsjetio da su ŽRS sa kineskom kompanijom potpisale komercijalni ugovor kako bi krenula modernizacija pruge od Banjaluke do granice sa Hrvatskom, za čiji početak se očekuju sredstva Vlade Srpske.

Savanović je rekao da od ove godine počinje i program, koji su usvojile Vlada Srpske i Svjetska banka, dobrovoljnog odlaska radnika iz ŽRS, a s ciljem smanjenja broja radnika po principu dobrovoljnosti, koji će, ako bude dovoljno odziva, spriječiti otkaze po osnovu tehnološkog viška.

Generalni direktor ŽRS napomenuo je da za dobrovoljni odlazak još nije raspisan poziv jer se čeka mišljenje sindikalnih organizacija ove kompanije, ali i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, kao i Zavoda za zapošljavanje Srpske.

Savanović je istakao da će, po prikupljanju mišljenja koji će se ugraditi u pravilnik, biti upućen javni poziv, za koji, kako je naveo, preliminarno ima zainteresovanih radnika.

Prema njegovim riječima, sredstva za tehnološki višak i otpremnine biće isplaćene u skladu sa zakonskim odredbama.

"Neko ko je već 18 godinama zaposlen u ŽRS, dobija svih šest otpremnina po zakonu i još šest naknada za dobrovoljni odlazak", pojasnio je Savanović.

Savanović je naveo da je u ovoj kompaniji trenutno zaposleno 2.750 radnika, da će ih do kraja 2018. godine biti oko 2.500, dok se zaključno sa krajem restrukturisanja preduzeća očekuje da će ih biti oko 2.100.

"Po stupanju na snagu izmijenjenog Zakona o željeznicama, u penziju je otišlo 205 radnika", rekao je Savanović.

Uprava "Željeznica Republike Srpske" organizovala je danas neformalno druženje sa novinarima, a povodom božićnih i novogodišnjih praznika.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Milić: Od proljeća penzije u RS veće dva odsto

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jan.2018

BANJALUKA - Direktor Penzionog i invalidskog fonda Republike Srpske, najavio je u intervju za "Večernje novosti" novo povećanje penzija u Srpskoj. "Od aprila ili maja ove godine uslijediće vanredno povećanje penzija za dodatnih dva odsto", potvrdio je Milić...Direktor Fonda, jedne od najvećih institucija...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.