Isti vrag, Obama ili Romni

Izvor: Vesti-online.com, 05.Nov.2012, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Isti vrag, Obama ili Romni"

Politika SAD na Balkanu ostaće nepromenjena, bez obzira na to da li će na izborima pobediti Barak Obama ili Mit Romni, kaže ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Njujork tajms prenosi da trenutni američki predsednik Barak Obama ima gotovo šest puta više šansi da pobedi na sutrašnjim predsedničkim izborima nego njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << protivkandidat, republikanac Mit Romni

 

"Interesi SAD se neće menjati. Nas zanima stabilnost u regionu i voleli bismo da vidimo rešenje koje će uključivati i Kosovo. To bi bilo rešenje sa kojim bi mogli da žive i Beograd i Priština", kazao je Kirbi u intervjuu za S medija portal.

 

Rasmusen: Obama ili Romni, za NATO nema razlike

 

SAD će očuvati veoma snažne

veze sa Evropom u oblasti bezbednosti bez obzira na rezultate predsedničkih izbora u toj zemlji, rekao je danas generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen.

 

"Bez obzira ko će biti pobednik, siguran sam da će SAD i dalje biti veoma snažno angažovane u transatlantskim odnosima", rekao je Rasmusen na konferenciji za novinare u Briselu.

 

NATO će "ostati stub" tog saveza, istakao je Rasmusen.

Ambasador SAD je podvukao da se moraju normalizovati odnosi između Beograda i Prištine i to na način koji bi i jednoj i drugoj strani omogućio da normalno funkcionišu.

 

Kirbi je ponovio da je Kosovo za SAD nezavisna zemlja i da kao takva treba da bude članica UN, ali i da Srbija ne mora da prizna kosovsku nezavisnost.

 

"SAD priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, ali... nećemo terati Srbiju da prizna nezavisnost", rekao je Kirbi dodajući da se traži način da "i jedni i drugi (Kosovo i Srbija) mogu da funkcionišu tako da Srbija ne mora da kaže: 'Vi ste danas nezavisni'".

 

"Tražimo način da Srbija može da saraduje sa Kosovom, da ih razumeju, ali da ujedno i Srbi tamo budu zaštićeni, kao i njihova kulturna dobra", kazao je Kirbi.

 

Na pitanje da li Kosovo treba da bude članica UN Kirbi je rekao da "nezavisne zemlje treba da budu članice UN".

 

"Pretpostavljam da će (Kosovo) postati članica UN, a Srbija će morati da vidi kako će da živi s tim", dodao je ambasador SAD za S medija portal.

 

Inače, američki predsednik Barak Obama ima gotovo šest puta više šansi da pobedi na sutrašnjim predsedničkim izborima nego njegov protivkandidat, republikanac Mit Romni, proizlazi iz interaktivne grafike koju je objavio Njujork tajms.

 

Kombinovanjem mogućih ishoda izbora u devet država koje se smatraju odlučujućim za konačni ishod (sving stejts) grafika pokazuje da aktuelni predsednik ima ukupno 431 mogućnost da ostane u Beloj kući dok njegov izazivač Romni ima ukupno 76 načina da pobedi.

 

Procentualno gledano, kada se ukrste sve moguće varijante, šanse su 84,2 prema 14,8 u korist Obame, dok je mogućnost za nerešen ishod jedan odsto.

 

Najkraći put do pobede i jednog i drugog predsedničkog kandidata vodi preko Floride, ali bi poraz u toj državi mnogo teže nadoknadio republikanac Mit Romni nego demokrata Barak Obama.

 

Obami bi uz pobedu na Floridi bila potrebna još samo jedna od preostalih osam odlučujućih država, dok bi Romni, da bi došao do cilja, pored Floride morao da osvoji još najmanje četiri države - Ohajo, Severnu Karolinu, Virdžiniju i Viskonsin.

 

Gubitak Floride Obama bi najlakše mogao da nadoknadi pobedama u Ohaju

i Severnoj Karolini, a ako bi izgubio i Floridu i Ohajo morao bi da osvoji Severnu Karolinu, Virdžiniju i Viskonsin.

 

U slučaju da izgubi i Floridu i Ohajo i Severnu Karolinu Obami preostaje još 14 mogućih kombinacija za pobedu.

 

Romni bi u trci za Belu kuću mogao da izdrži četiri poraza, ali, prema grafici Njujork tajmsa, samo u jednoj od 512 mogućih kombinacija - ako bi pobedio na Floridi, u Ohaju, Severnoj Karolini, Virdžiniji i Nju Hempširu, a izgubio Viskonsin, Kolorado, Ajovu i Nevadu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama ima 6 puta veće šanse da pobedi

Izvor: Kurir, 05.Nov.2012

NJUJORK - Američki predsednik Barak Obama ima gotovo šest puta više šansi da pobedi na sutrašnjim predsedničkim izborima nego njegov protivkandidat, republikanac Mit Romni, proizlazi iz interaktivne grafike koju je objavio Njujork tajms...Kombinovanjem mogućih ishoda izbora u devet država koje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.