Saudijski hipermarket zapošljava žene

Izvor: RTS, 25.Avg.2010, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijski hipermarket zapošljava žene

Trgovinski lanac "Panda", prvi put u Saudijskoj Arabiji, počeo da zapošljava žene u svojim prodavnicama. Od nedavno na kasama radi 16 žena, u tradicionalnim crnim haljinama i maramama preko glave, koje uslužuju samo "žene i porodice".

Veliki saudijski trgovinski lanac "Panda" počeo je da zapošljava žene u svojim prodavnicama. U Saudijskoj Arabiji, gde postoji stroga podela među polovima, "Panda" je zaposlila 16 žena, koje rade za kasama u prodavnicama u Džedi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Žene su u poređenju sa muškarcima mnogo vrednije", rekao je agenciji Frans pres portparol tog trgovinskog lanca Tarik Ismail.

On je dodao da će "taj program biti primenjivan i u drugim delovima kraljevstva, ako sve bude dobro".

Na kasama za kojima rade te žene, stoji natpis "rezervisano za žene i porodice", javila je agencija AFP.

Univerzitetski profesor, šeik Jusef al-Ahmad koji je poznat kao protivnik mešanja muškaraca i žena, pozvao je na bojkot lanca "Panda" zbog zapošljavanja žena.

Hipermarket "Panda" ima oko 100 prodavnica širom Saudijske Arabije. Žene koje rade u prodavnicama tog lanca, ne nose uniformu hipermarketa već crne abaje, tradicionalne duge crne haljine, i marame preko glave.

Restorani u Saudijskoj Arabiji imaju odvojene delove rezervisane za žene i porodice, i delove u koje zalaze samo muškarci. U Arabiji se strogo poštuje islamski zakon, pa je ženama zabranjeno kretanje bez pratnje nekog muškog člana porodice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.