Saučešća povodom smrti Jovana Ćirilova

Izvor: RTS, 17.Nov.2014, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saučešća povodom smrti Jovana Ćirilova

Povodom smrti Jovana Ćirilova ministar Ivan Tasovac je u svoje lično ime i u ime Ministarstva kulture i informisanja izrazio saučešće Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Gradonačelnik Siniša Mali navodi da je Ćirilovim odlaskom prestonica izgubila svoj svetionik kulture.

Ministarstvo kulture navodi da imajući u vidu značaj i prirodu Jovana Ćirilova, možda poslednje figure renesansnog intelektualca u Srbiji, adresa za izraze saučešća nije samo njegovo JDP, već svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << građanin Srbije, prenosi Tanjug.

Gubitak Jovana Ćirilova jedan je od najvećih zamislivih gubitaka srpske kulture, čiji je decenijama bio najbolji izdanak, utirući put za nekoliko generacija umetnika, pozorišnih ljudi i intelektualaca uopšte ne samo u Srbiji već i u Evropi i svetu, navodi se u telegramu saučešća Ministarstva kulture.

Teatrolog, dramaturg, književnik, filozof i leksikolog svetskog značaja, Ćirilov je, uz Miru Trailović, bio duša Bitefa, koji je upisao Beograd na svetsku mapu pozorišnih festivala, napominju iz Ministarstva kulture.

Sve čega se dohvatio Jovan Ćirilov pretvaralo se u najviše domete kulture, tako da je njegov legat merljiv sa ostavštinom svega nekoliko izuzetnih ličnosti koje je srpska kultura izgubila u poslednjih pola veka.

Takva ličnost bio je Jovan Ćirilov i naša obaveza je da, pored neizmernog pijeteta i zahvalnosti koje mu dugujemo, ukažemo i na dubinu gubitka svih nas. Ugasio se jedan od najvećih međaša srpske kulture 20. i 21. veka, poručuju iz nadležnog ministarstva.

Gradončelnik Siniša Mali u telegramu saučešća navodi da je grad Beograd odlaskom Jovana Ćirilova izgubio dragoceni deo svog duha, otelovljeni svetionik kulture i izvor opominjuće savesti.

"Beograd je njegovim odlaskom izgubio dragoceni deo svog duha, otelovljeni svetionik kulture i izvor opominjuće savesti. Od danas je naš glavi grad siromašniji za jednog velikog čoveka", navodi se u telegramu saučešća gradonačelnika.

Jovan Ćirilov je, kako se navodi, bio osobeni znamen kulturnog života Beograda, Srbije i bivše Jugoslavije, a njegovo ime bilo je poznato i uvažavano i u pozorišnim krugovima širom sveta.

Gradonačelnik je naveo i da mnoga ugledna beogradska pozorišta duguju Ćirilovu značajan deo reputacije koju danas uživaju, a bio je inspiracija i uzor generacijama pozorišnih poslenika ali i stvaraocima na drugim poljima kulture.

"Njegova blaga i tiha, ali mudra i jasna reč često se daleko čula u buci uzburkanih epoha u kojima je živeo", zaključio je Mali.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.