Sat vremena da spakujem svoj život - hteli da uzmu decu

Izvor: B92, 06.Okt.2017, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sat vremena da spakujem svoj život - hteli da uzmu decu"

Beograd -- Porodica Petrović izašla je iz stana u Njegoševoj 65, a pokušaj sprečavanja iseljenja trajao je do kasnih noćnih sati.

Posle ubeđivanja izvršitelja, umesto u svom domu Dobrila, Snežana i dvoje male dece noć su proveli kod prijatelja.

Veliku podršku u četvrtak ispred Njegoševe 65, danas je zamenila grupa najupornijih ispred opštine Vračar. Traže rešenje za porodicu Petrović, koja je posle ponoći morala da napusti stan.

“Imala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam sat vremena da spakujem svoj život od 68 godina u jedan kofer, da izađem napolje, da ostavim sudske izvršitelje i momke koji pakuju moje stvari. Promenili su bravu i nisu mi dali ponovo da uđem”, navodi Dobrila Petrović.

Kako kaže, u stanu u Njegoševoj 65 je živela 45 godina.

“Trebalo je da iz Centra za socijalni rad dođu u deset sati ujutru. Došli su u jedan, zadržali se tri minuta i imali tri pitanja. ‘Da li vi Dobrila imate gde da spavate?’ Ovo je moj dom, rekla sam. ‘Ali ovde ne možete? Ako nemate gde uzećemo vam decu i smestićemo ih u prihvatilište’. Osim toga, rekli su mi i da će me policija izneti i pisati mi krivičnu prijavu ako ne izađem”, dodaje ona.

Ona ističe da su članovi njene porodice opštini Vračar 1945. godine dali dva stana za stan u Njegoševoj 45.

“Moja svekrva je ušla u njega trudna sa mojim mužem i imala sva prava da živi tu. Sve je bilo isto do 1992. kada je počeo otkup stana, a tada su nama rekli da ne možemo da ga otkupimo jer je u privatnom vlasništvu. Onda 2006. moj suprug umire, a mi nemamo parvo da živimo tu jer je moj suprug umro. On je umro, umire i cela porodica. Moj suprug je bio nosilac stanarskog prava posle svoje majke sa rešenjem suda gde smo mi proglašeni za članove porodičnog domaćinstva”, kaže Dobrila Petrović koja je zdravstveni radnik u penziji.

Prema njenim rečima, 11 godina vodi spor zbog čega su “materijalno iscrpljeni”, a na pitanje protiv koga vodi spor, odgovara:

“Sporim se sa državom, sa pogrešnim sudskim odlukama. Ministarstvo Zorane Mihajlović je donelo tumačenje na moju presudu da sud u tom postupku nije postupio po zakonu. Takođe, Prvi osnovni sud je priznao da njihov sudija nije dobro postupio, prvi put su rekli da su pogrešili. Međutim, to nije sprečilo izvršiteljku koja se drži odluke Apelacionog suda…. Poslali su 50 policajaca i blokirali dve ulice zbog dve žene i dvoje dece”.

Osim toga, ona navodi da “novi vlasnik stana je ušao i rekao da nema nikakvog kompromisa”.

“Poverilac koji me je izbacio iz stana mi je uzeo dve trećine penzije za naplatu sudskih troškova. Moja penzija je sada 10.000 dinara i otišla sam u beskućnike”, navodi ona.

Njena ćerka Snežana Petrović kaže da se nada da će sud uspeti da donese odluku po njihovoj žalbi i da će se preći na više instance.

“Iz Socijalne službe su došli i pitali me da li imam gde da smestim svoju decu. Rekla sam da imam. Da sam rekla da nemam, kao što je i trebalo, da bih se borila za svoj stan, uzeli bi mi ih i odveli u prihvatilište i to bez mene. Da ih kao zbrinu. To je bila baš ucena”, ističe ona.

“Mi drugi alternativni način za smeštaj nemamo, ja ne znam da li oni očekuju od mene da ja neki stan iznajmim… Od kojih primanja da ga iznajmim i zašto bih ja iznajmljivala stan kada imam pravo na obeštećenje na dva stana koje je moja baka menjala za ovaj jedan iz kog smo juče izbačeni na ulicu”, dodaje Snežana Petrović.

Petrovićeva je sa decom (desetomesečnim sinom i petogodišnjom ćerkom) i majkom iseljena u noći između četvrtka i petka nakon više od 14 sati drame, a kako B92.net saznaje, noć su proveli kod kume.

Osim toga, saznajemo i da im je dat rok od osam dana da iznesu stvari iz stana, kao i da je stan zapečaćen. Zbog iseljenja porodice Petrović ispred GO Vračar održan je protest.

Inače, posle 11 godina spora sud je doneo rešenje po zakonu iz '73.

Pravo stečeno za vreme SFRJ danas se drugačije tumači, ali ipak ostaje nerešen problem nosilaca stanarskog prava u privatnoj svojini.

“Oni su imali ista prava kao i nosioci stanarskog prava u društvenoj svojini, ali zakonom iz 1992. je 668.000 nosilaca stanarskog prava u društvenoj svojini steklo pravo otkupa, dok mi koji smo bili nosioci stanarskog prava u privatnoj svoji smo bili izuzeti od otkupa i ta situacija postoji danas”, navodi Dubravka Nikolić iz Udruženja korisnika stanova u privatnoj svojini.

“A kako to da nije rešena do danas?”, glasilo je pitanje novinarke B92.

“Zato što, kako bi neki rekli, nisu doneti zakoni koji bi to rešili”, dodala je Nikolićeva.

Nedavno usvojen bio jedan od onih koji je mogao da reši problem, koji se prema procenama, tiče 40.000 ljudi.

Predsednica Udruženja zaštićenih stanara Maja Nešić za B92.net je izjavila da je "kompletan sudski postupak u ovom slučaju veoma sumljiv, zamagljen i podložan korupciji".

Ona kaže da je sud utvrdio da je izvršenje o iseljenju neosnovano jer se pojavio vlasnik koji nema pravo da potražuje stan, za šta ima dokument koji to potvrđuje, kao i da je predmet po žalbi Snežane Petrović “pet meseci zadržavan u nečijoj fioci”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.