Sat nargile truje kao sto cigareta

Izvor: Večernje novosti, 01.Jun.2019, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sat nargile truje kao sto cigareta

Sa 17 odsto pušača više od svetskog proseka, Srbija obeležila dan borbe protiv duvanskog dima. Broj odraslih osoba koje uživaju u "šiši" za godinu dana povećan sa šest na devet odsto U SRBIJI je, samo za godinu dana, čak za 50 odsto, sa šest na devet procenata, povećan broj odraslih koji puše nargile. Među mladima, uzrasta od 13 do 15 godina, u kojem ima 11 odsto pušača, devet odsto njih "uživa" u nargilama, koje su, upozoravaju stručnjaci, opasnije po zdravlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << od cigareta, jer sat vremena konzumiranja nargila ima efekat kao popušenih 100 cigareta! Sa ovim novim negativnim trendom Srbija, sa 37 odsto odraslih pušača, što je za 17 odsto više od svetskog i za devet odsto iznad evropskog proseka, odavno je prešla crtu za radikalniju borbu protiv pušenja, odnosno potpunu zabranu pušenja na javnim mestima. Svetski dan bez duvanskog dima, obeležen juče, Srbija je dočekala sa oko 2,5 miliona pušača među odraslim stanovnicima, i poražavajućom činjenicom da od posledica upotrebe duvana u godišnje umre oko 16.000 ljudi! PROČITAJTE I: Mlade nam truju nargila barovi - Država je odlučno posvećena zaštiti zdravlja naročito, u pogledu zaštite stanovništva od duvanskog dima. Imamo Strategiju i Zakon o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, kojim je uvedena delimična zabrana pušenja na javim mestima, a u narednom periodu planirano je da se ide i u izmenu ovih dokumenata, u skladu sa preporukama struke i iskustvima drugih zemalja - kaže dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra zdravlja. Iako je poznato da duvanski dim sadrži više od 7.500 hemijskih materija, od kojih su 69 kancerogene, među mladima se svake godine regrutuju novi pušači. Doktorka Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana, smatra da država treba da preduzima sve mere koje efikasno i dokazano smanjuju upotrebu duvana. - To podrazumeva potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim i radnim prostorima, uključujući i sve ugostiteljske objekte, a sve češće mesta na otvorenom gde se okuplja veliki broj osoba, kao i značajno poskupljenje cigareta - kaže dr Krstev. - Zakonom bi trebalo regulisati i nove duvanske proizvode, kojih je na tržištu sve više, kao što su elektronske cigarete ili zagrevani duvanski proizvodi. VIŠE OBOLELIH OD RAKA PLUĆA DOKTORKA Ika Pešić, šef kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za pulmologiju KCS, upozorava da je pušenje odgovorno za više od dve trećine smrtnih slučajeva od raka pluća. Kod nas se, kaže direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije, dr Verica Jovanović, poslednjih 10 godina beleži porast i u obolevanju i u umiranju od raka pluća, a porast je više nego duplo veći kod žena nego kod muškaraca.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Nargilu puši DVA i PO MILIONA Srba! Sat vremena truje kao 100 cigareta, a EVO i ostalih posledica

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2019, 10:43

Sa 17 odsto pušača više od svetskog proseka, Srbija obeležila dan borbe protiv duvanskog dima. Broj odraslih osoba koje uživaju u "šiši" za godinu dana povećan sa šest na devet odsto...U Srbiji je, samo za godinu dana, čak za 50 odsto, sa šest na devet procenata, povećan broj odraslih koji...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.