Sat bez svetla za spas planete

Izvor: RTS, 28.Mar.2009, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sat bez svetla za spas planete

Beograd i gradovi u Srbiji podržali su akciju "Sat planete Zemlje 2009" jednočasovnim isključenjem dekorativnog osvetljenja na državnim i gradskim institucijama, spomenicima kulture, hramovima i mostovima.

Inicijativa gašenja svetla počela je u Sidneju 2007. godine kao kampanja za podizanje svesti stanovništva o klimatskim promenama.

Od tada se akcija znatno proširila, tako da su danas više od 74 grada spremna da pogase svetla tokom ovogodišnje akcije u martu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Neki od gradova koji su do sada potvrdili učešće su: Los Anđeles, Las Vegas, London, Hong Kong, Sidnej, Rim, Manila, Oslo, Kejp Taun, Varšava, Lisabon, Singapur, Istanbul, Meksiko Siti, Toronto, Dubai i Kopenhagen.

Radio-televizija Srbije pridružiće se akciji "Sat za našu planetu".

Svetla na zgradi RTS-a biće ugašena večeras od pola devet do pola deset.

Povodom akcije "Sat za našu planetu", svetla su bila delimično ili potpuno ugašena na najpoznatijim zgradama, spomenicima i objektima kao vid podrške odlučnoj akciji suzbijanja klimatskih promena.

U 20.30. u okviru akcije Svetskog fonda za zaštitu prirode "Sat za našu planetu", u Beogradu su isključena svetla zgrade Starog dvora, na Hramu svetog Save, Kalemegdanskoj tvrđavi, Kuli Nebojši, Crkvi svetog Marka, Ruskoj crkvi, Etnografskom muzeju, kao i na Brankovom mostu, Novom železničkom i Starom savskom mostu.

Akciju koja se danas obeležava u celom svetu podržala je Vlada Srbije, pa su svetla na sat vremena bila isključena u zgradama republičkih organa, a u akciji je učestvovalo i više od 25 opština i gradova u Srbiji.

U Nišu su do 21.30 bila ugašena svetla na zgradama Gradske kuće, Skupštine grada, Gradske uprave i na tri trga.

U Vranju je na sat vremena isključena javna rasveta na platou ispred Narodnog muzeja u Vranju, delu Partizanske ulice od raskrsnice sa  Ulicom kneza Miloša do Načelstva Pčinjskog okruga, kao i u pešačkoj zoni.

Na Kalemegdanu su prolaznicima deljene sveće i edukativni leci uz poziv da besplatno posmatraju zvezde u opservatoriji Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Inicijativa gašenja svetla počela je u Sidneju 2007. godine kao kampanja za podizanje svesti stanovništva o klimatskim promenama.

Cilj te akcije je dobijanje podrške milijardu učesnika u više od 1.000 gradova u svetu, čime bi se pokazala solidarnost i izvršio pritisak na političare da na sastanku u Kopenhagenu u decembru 2009. godine postignu novi globalni dogovor o klimatskim promenama.

Neki od svetski poznatih objekata na kojima su pogašena rasveta su engleski nacionalni muzej fudbala, najviši hotel na svetu "Burdž Al Arab" u Dubaiju, najviši toranj na svetu "Si-En Tauer" u Torontu i Kvirinale - rezidencija predsednika Italije u Rimu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.