Sastanci ministara vlada Srbije i Mađarske

Izvor: N1 televizija, 20.Nov.2016, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanci ministara vlada Srbije i Mađarske

U Nišu su razgovarali ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Šandor Pinter, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović sa ministrom poljoprivrede Mađarske Šandorom Fazekašom, kao i ministri odbrane Srbije i Mađarske Zoran Đorđević i Ištvan Šimički.

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Šandor Pinter su u Nišu u razgovoru o migrantskoj krizi ocenili da je ostvarena dobra >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << policijska saradnja u suzbijanu aktivnosti krijumčara ljudi, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Stefanović i Pinter saglasili su se da je ostvarena dobra operativna saradnja dve policije kroz rad zajedničkih istražnih timova na procesuiranju organizovanih kriminalnih grupa koje učestvuju u krijumčarenju migranata iz Srbije u Madjarsku.Stefanović je predložio i da Srbija bude deo aranžmana Evropske unije oko readmisije sa Avganistanom, odnosno da se uključi u organizaciju zajedničkih letova prilikom povratka Avganistanaca u zemlju porekla, navodi se u saopštenju.

Ministri su se složili i da dve policije dobro rade u oblasti operativne i granične saradnje, navodi se u saopštenju.

Delegacija Vlade Mađarske, predvođena premijerom Viktorom Orbanom, danas je stigla u Niš, a za sutra ja zakazan zvanični deo aktivnosti s Vladom Srbije.

Nedimović i Fazekaš o saradnji u oblasti agrara

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović razgovarao je u Nišu sa ministrom poljoprivrede Mađarske Šandorom Fazekašom o daljem unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti agrara i o investicijama u srpsku poljoprivredu.

Nedimović i Fazekaš razgovarali su i o pretpristupnoj pomoći EU u oblasti ruralnog razvoja (IPARD), osiguranju poljoprivredne proizvodnje i sakupljanju, skladištenju, preradi i korišćenju sporednih proizvoda životinjskog porekla, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ministri Nedimović i Fazekaš će sutra imati još jedan sastanak u okviru bilateralnih susreta ministara dve vlade, dodaje se u saopštenju.

Đorđević i Šimički o saradnji u oblasti odbrane

Ministri odbrane Srbije i Mađarske Zoran Đorđević i Ištvan Šimički ocenili su u Nišu da je saradnja u oblasti odbrane dve države razvijena, a da njenu krunu čini zajedničko učešće u mirovnoj misiji UN na Kipru (UNFICYP).

Nakon sastanku Đorđević je rekao da je dogovoren nastavak saradnje s Mađarskom u vojno-vojnoj, vojno-ekonomskoj, vojno-obrazovnoj i vojno-medicinskoj saradnji.

"Razgovarali smo o mogućnosti da imamo više vojnih vežbi i da u budućnosti možda učestvujemo zajedno u nekoj drugoj misiji, a kada je u pitanju vojno-obrazovna saradnja tu očekujemo potpisivanje ugovora između dva vojna univerziteta", rekao je on.

Dva ministra su tokom razgovora naglasila doprinos pripadnika dve vojske u ublažavanju posledica migrantske krize i kontroli graničnog područja.

Šimički je ocenio da postoji prostor unapredjenje dobre saradnje a kao primere je naveo obrazovanje i zajedničke vojne vežbe.

"Razmotrili smo i iskustva u vezi migrantske krize i ustanovili smo da je potrebna još čvršća saradnja, posebno službi za nacionalnu bezbednost", rekao je Šimički.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Đorđević: Ozbiljne mogućnosti za saradnju u sektoru odbrane

Izvor: Blic, 21.Nov.2016, 00:10

Ministri odbrane Srbije i Mađarske, Zoran Đorđević i Ištvan Šimički, razgovarali su danas u Nišu o saradnji u namenskoj industriji i načinu na koji Srbija i Mađarska mogu da izađu zajedno na treća tržišta...Prema rečima ministra Đorđevića, kada je reč o vojnoj saradnji, dogovoreno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.