Izvor: B92, 18.Dec.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak u Berlinu bez senzacionalnih rezultata

Sastanak celnika srpske opozicije sa predstavnicima EU i SAD koji je odrzan u petak nije doneo neke senzacionalne rezultate, ali uprkos tome svi su iz Berlinskog hotela "Interkontinental" izasli zadovoljni. Savetnik predsednika SPO, Predrag Simic, rekao je za B2-92 da je ovaj berlinski skup ispunio glavna ocekivanja, ali da mnogo od toga treba da se tek pretvori u praksu. "Iskazano je razumevanje za zahteve opozicije", rekao je Simic, ali je pritom ukazao i na pitanja koja su tokom berlinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastanka bila sporna. "Cini se da je bilo dosta spora oko naseg zahteva koji se ticao ukidanja svih sankcija i oko sprovodjenja Rezolucije 1244. u svim njenim detaljima. Mislim da je bilo mnogo vise razumevanja kod partnera u EU, ali kad su u pitanju SAD, stavovi su tu, ipak, dosta tvrdi. Kad je u pitanju humanitarna pomoc, unapredjenje diplomatskih odnosa, clanstvo Jugoslavije u medjunarodnim organizacijama - uspeh je bio potpun".

Izvestaci svetskih medija javili su iz Berlina da je srpska opozicija nastupila jedinstveno. Oni koji malo bolje poznaju ovdasnje prilike i dalje tvrde da to nije bas tako, ali da je sve izgledalo bolje nego sto se moglo ocekivati. Vuk Draskovic u svom obracanju novinarima inistirao je na ukidanju sankcija i postovanju Rezolucije 1244 UN i nije pominjao jedinstvo srpske opozicije. Mozda je to razlog sto je prvo pitanje jednog domaceg novinara bilo upuceno upravo Draskovicu od koga je zatrazeno da pojasni da li je sada opozicija jedinstvena ili ne. Predsednik SPO je odgovorio: "Nismo dosli u Berlin da se bavimo detinjarijama. Jer, za proteklih pet meseci je na Kosovu sruseno preko 500 srpskih crkava. A to se nije desilo zato sto mi nismo uspostavili odnose kakve neko zamislja da treba da budu", rekao je Draskovic. Na pitanje da li su izmedju njega i Draskovica "izgladjene nesuglasice", Djindjic je odgovorio: "U principijelnim pitanjima ja sve podrzavam sto je ovde rekao gospodin Draskovic". Savetnik predsednika SPO Predrag Simic, medjutim, je rekao da je ujedinjavanje srpske opozicije kao tema bilo prisutno na sastanku u Berlinu. Predstavnik koalicije DAN, profesor Dragoljub Micunovic, nije krio da se opozicija iz Berlina ponovo vraca uglavnom samo sa obecanjima. Micunovic kaze da je "veoma vazno da postoji resenost i Amerike i evropske zajednice da se Jugoslavija ne ostavi u nekom mraku, nego da svi nastoje da Jugoslaviju ukljuce u medjunarodnu zajednicu i da je upravo svi vide kao sastavni deo Evrope".

Od svih koji su u Berlinu bili sa prostora SRJ, najvisi tretman imao je redsednik Crne Gore Milo Djukanovic. On je jedini imao bilateralni razgovor sa drzavnim sekretarom SAD Medlin Olbrajt. Gospodin Dujukanovic takodje je izrazio zadovoljstvo jedinstvenim nastupom opozicije, ali je za njega mnogo vaznije bilo ono sto su predstavnici EU i SAD mogli da ponude samoj Crnoj Gori. "Veoma je vazno da smo iz usta g-dja Halonen i g-dje Olbrajt culi ponovljenu podrsku nasem konceptu drzavne politike i ponovljenu spremnost da se Crnoj Gori pruzi azurna i dovoljna pomoc da obezbjedi stabilnost primjenjenih monetarnih i ukupnih ekonomskih reformi kako bi Crna Gora jedino na takav nacin mogla postati pozitivan primer ne samo za SRJ, nego i za region u cjelini. Crna Gora je danas u posebno teskoj situaciji, jer je izlozena brutalnoj destrukciji g. Milosevica i njegovog rezima. G. Milosevic nakon svih zapocetih i izgubljenih bitaka u regionu, danas je svoju ukupnu destrukciju koncentrisao na eliminaciju demokratskih opasnosti po njegov diktatorski rezim. On tu demokratsku opasnost s pravom prepoznaje u drzavnoj politici Crne Gore i plasi se da bi ta politika mogla da prevazidje granice Crne Gore, da zahvati ukupnu jugoslovensku politicku scenu i da na taj nacin oznaci kraj njegove diktatorske vladavine", rekao je Djukanovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.