Sastanak tužilaca za ratne zločine

Izvor: B92, 05.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak tužilaca za ratne zločine

Beograd -- Tužioci za ratne zločine iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske danas su u Beogradu razgovarali o saradnji u regionu.

Zajednički rad tužilaštava Hrvatske, BiH i Srbije jeste iskaz poštovanja prema 150.000 žrtava ratova na tim prostorima, ocenio je tužilac za rathne zločine Srbije Vladimir Vukčević. Saradnja je zvanično počela pre dve godine kada su tužioci ove tri države potpisali memorandume o saradnji u borbi protiv svih oblika teškog kriminala. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Tužioci i zamenici tužilaca sastali su se na skupu "Pravda u regionu" povodom godišnjice potpisivanja memoranduma.

Rezultat saradnje tužilaštava Srbije, BiH i Hrvatske najbolje se vidi na primerima suđenja na koja su dolazili svedoci iz drugih republika, navodi tužilac za ratne zločine Srbije, Vladimir Vukčević.

"Saradnju ocenjujem kao izvanrednu, pomak je načinjen, u slučaju Ovčara došao je određen broj svedoka iz Hrvatske, takođe smo određen broj svedoka mi uputili u Split za slučaj Lora, došli su za slučaj Zvornik svedoci iz Bosne, za slučaj Škorpioni svedoci iz Srebrenice", rekao je Vukčević.

I hrvatski i tužilac BiH ocenili su da je u protekle dve godine znatno poboljšano istraživanje zločina na prostoru bivše Jugodlavije. Bosansko-hercegovački tužilac Marinko Jurčević najavio je da će na istraživanju ratnih zločina u Bosni u martu početi da rade i novi tužioci. Jedan od njih biće dodeljen istrazi o učešću komandanta petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića u ratnim zločinima.

Podsetimo, B92 emitovala je u avgustu prošle godine snimak zločina hrvatskih i muslimanskih snaga, odnosno Crnih mambi i Hamzi, nad srpskim izbeglicama iz Krajine.

"Da istraga traje šest meseci, to je tačno, ja se nadam da će istraga biti završena u razumnom roku od šest meseci, iz prostog razloga što smo sad imenovali nove tužitelje i što ću tom timu dodeliti još jednog tužitelja", rekao je Jurčević.

Zamenik glavnog državnog tužioca Hrvatske Josip Čule kao glavne izazove za poboljšanje saradnje naveo je različite krivično-pravne postupke u BiH, Hrvatskoj i Srbiji i razmenu dokaza. Čule je novinarima naveo da nastavak istražnog postupka protiv bivšeg gradonačelnika Osijeka Branimira Glavaša zavisi od odluke suda i lekarskog nalaza koji sud očekuje, navodeći da se istraga pre ili kasnije mora nastaviti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.