Sastanak – sutra; tema – lažiranje granatiranja nuklearke

Izvor: B92, 07.Mar.2022, 00:46

Sastanak – sutra; tema – lažiranje granatiranja nuklearke

Savet guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju na sastanku u ponedeljak najverovatnije će raspravljati o lažiranju granatiranja nuklearke Zaporožje.

Ovo je saopštio stalni predstavnik Ruske Federacije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

"O ovom lažnom o „pucanju nuklearne elektrane“ najverovatnije će se razgovarati na sastanku Upravnog odbora IAEA sledeće nedelje“, napisao je on na Telegramu.

Istovremeno je napomenuo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je reč o video snimku koji je kružio društvenim mrežama, a koji tvrdi da je došlo do granatiranja nuklearke Zaporožje.

Ruski predsednik Vladimir Putin mu je danas, tokom telefonskog razgovora sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom, rekao o provokaciji ukrajinskih radikala u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Ruski lider je naglasio da je učinjen pokušaj da se odgovornost za incident prebaci na rusku vojsku.

Da je požar izbio na teritoriji nuklearke Zaporožje u Ukrajini, saopšteno je u noći 4. marta. Andrej Tuz, portparol Zaporoške NEK, rekao je da ne postoji opasnost od širenja radijacije. Požar je kasnije ugašen. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da požar nije zahvatio glavnu opremu.

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov, rekao je da su ukrajinski nacionalisti pokušali noću provokaciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje, pokušali da otvore vatru na nju. Konašenkov je napomenuo da ruska vojska ima punu kontrolu nad područjem oko nuklearne elektrane.

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja istakao je na sednici Saveta bezbednosti te organizacije da se ruska vojska ne meša u rad ukrajinskih operatera nuklearnih elektrana u Černobilju i Zaporožju, već ih tamo samo štiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija za sastanak o ukrajinskim atomskim postrojenjima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2022

Rusija podržava ideju prvog čoveka Međunarodne agencije za atomsku energiju UN (IAEA) Rafaela Grosija o održavanju trilateralnog sastanka sa Ukrajinom u cilju bezbednosti ukrajinskih nuklearnih objekata tokom oružanih sukoba, ali ne u Černobilju kako je Grosi predložio, izjavio je predstavnik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.