Sastanak Cvijanović - Novalić: Prioritet ekonomske reforme

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Apr.2015, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak Cvijanović - Novalić: Prioritet ekonomske reforme

DOBOJ - U Doboju je danas održan radno-konsultivni sastanak premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića i predsjednice Vlade Republike Srpske, Željke Cvijanović.

Tema sastanka bila je saradnja dvije entitetske vlade i rad na određenim zajedničkim pitanjama, a sastanku je prisustvovao i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Željka Cvijanović  je istakla da je posebno bitno ujednačavanje prakse i „kopiranja pozitivih stvari unutar entiteta".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
„Posebnu pažnju obratili smo na ekonomsko socijalne reforme i ja sam obavjestila premijera šta smo mi to do sada uradili u RS. Vrlo je važno ujednačavanje prakse i prenošenja dobrih stvari iz jednog entiteta u drugi“ , istakla je Cvijanović.

Cvijanović je još istakla da je dogvorena i razmjena iskustava i da je izražena želja za boljim ekonomskim statusom oba entiteta.

Razgovarano je o modernizaciji javne uprave, u kojoj neće biti otpuštanja radnika, već će, kaže ona, biti ograničen fond plata, a penzionisanje radnika neće automatski značiti novo zapošljavanje, već samo u slučaju velike potrebe.

Vlada RS, kaže Cvijanović, već radi i na novom zakonu o stečaju, koji ne bi nužno vodio u likvidaciju preduzeća te kojim bi bili smanjeni rokovi trajanja stečajnog postupka, ali i izvršena i kontrola nad radom stečajnih upravnika.

„Danas smo mnogo razgovarali o detaljima i kalkulacijama. Želim da nam se preduzeća registruju na isti način, želim da ulazimo na isti način i u stečajne postupke i da na isti način umanjimo diskriminaciju radnika, sada je sve na nama“ , pojasnila je.

Cvijanovićeva je rekla novinarima u Doboju da su sada prvi problem rokovi.

"Kod nas je problem, kao što sam nekad rekla, da imamo bezobrazno duge rokove u smislu da ih zakon nije predvidio takvim. Postupci traju toliko dugo da na kraju imate samo iscrpljeno preduzeće, od čega više ništa nije moguće da se uzme i niko da se namiri", rekla je Cvijanovićeva u pauzi sastanka sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić rekao je

„Ovo je bio čisto radni sastanak i mi radimo na harmonizaciji naših odnosa. Problemi koje imamo su isti pa bi i riješenja mogla biti ista. Dva izvora mogu ponuditi više rješenja, zaključili smo da je bitno i harmionizirati sastanak sa MMF-om i njima olakšati posao jer mi smo još uvijek prinuđeni na potporu MMF-a", rekao je Novalić.

Nakon dvosatnog sastanka, federalni premijer Novalić je u izjavi novinarima najavio da će  uskoro biti odžana i zajednička sjednica dvaju vlada. Kazao je da bi ta zajednička sjednica trebalo da bude održana za mjesec do mjesec i po dana.

Ovo je ujedno bio i prvi sastanak šefova entitetskih vlada u novom sazivu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sastanak Cvijanović - Novalić: Prioritet ekonomske reforme

Izvor: Cafe.ba, 11.Apr.2015

DOBOJ - U Doboju je danas održan radno-konsultivni sastanak premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića i predsjednice Vlade Republike Srpske, Željke Cvijanović...Tema sastanka bila je saradnja dvije entitetske vlade i rad na određenim zajedničkim pitanjama, a sastanku je prisustvovao...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.