Dragin u ponedeljak pred sudom

Izvor: B92, 07.Sep.2013, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragin u ponedeljak pred sudom

Beograd -- Pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu u ponedeljak će biti održano pripremno ročište protiv Saše Dragina za zloupotrebe u pančevačkoj "Azotari".

Ročište će biti održano bez prisustva javnosti u zgradi Palate pravde u Savskoj ulici sa početkom u 14.30 sati.

To će biti prvi put da Dragin izlazi iz kućnog pritvora, odnosno iz svog stana u Novom Sadu u koji je prebačen u ponedeljak, 2. septembra, nakon što je devet meseci proveo u Okružnom zatvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Beogradu, od hapšenja 24. novembra prošle godine.

Njemu su pripadnici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija montirali elektronsku narukvicu oko noge, preko koje se prati da li poštuje zabranu napuštanja stana, iz koga može da izađe samo uz odobranje Specijalnog suda.

Pored Dragina, iz kućnog pritvora će doći još pet optuženih - Borislav Stojković, Dragan Tanasković, Dragan Mitić, Gordan Marković i Aleksa Obradović, dok će ostalih 15 optuženih dođi sa slobode.

Na pripremnom ročištu utvrđuju se nesporne činjenice iz optužnice kao i one koje su sporne i koje će biti predmet dokazivanja tokom postupka. Nakon završetka pripremnog ročišta, sud će zakazati početak glavnog pretresa (suđenja).

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Dragina i ostalih 22. maja zbog sumnje da su zloupotrebama "Azotaru" oštetili za oko 25 miliona evra.

Oni se terete za prodaju regresiranog mineralnog đubriva od jula 2009. do oktobra 2011. godine koja je vršena suprotno uredbama Vlade Srbije.

Uz Dragina, na optužnici je i vlasnik konsultantske kuće "Ces mekon" Zvonimir Nikezić, koji je bio i konsultant u "Azotari". Nikezić je u julu pušten iz pritvora uz jemstvo od milion evra u nekretninama.

Dragin i Nikezić se terete da su osmislili način prodaje regresiranog đubriva preko "Azotare" i preporučili ljudima iz "Azotare" da tako prodaju đubrivo.

Dragin se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja za koju je zaprećena kazna do 12 godina zatvora, a Nikezić za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u podstrekavanju, za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Pored Dragina i Nikezića, optužnica je zbog izvršenja produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu podignuta i protiv Radosava Vujačića, privremenog zastupnika kapitala i predsednika UO u HIP "Azotara", zatim Milana Veljovića, direktora PKB, Arsenija Katanića, direktora PD "Aleksa Šantić", Dragija Lazarevića, direktora Instituta za krmno bilje, Emine Čobanski, direktora PD„ Sunce" a.d, Verice Spasić, direktora PD "Invej" a.d., Ljubomira Kuljića, direktora PD "Mlinostep", Dragana Tanaskovića, direktora PD „Tan trade", Dragana Mitića direktora PD „Agro forum"i „Agromedija", Igora Saboa, direktora PD „Agroseme invest", Vere Isaković, direktora PD „Chem co", Gordana Markovića, direktora PD "Citadela", Alekse Obradović, direktora PD „Da car euro", Srboljuba Žujovića, direktora PD "Srbokop", Dragana Petrovića, direktora PD „Mlinko amos", Vulin Dragana, direktora PD „Vulin komerc" i Veljka Radojevića, zamenika direktora HIP Azotara.

Mihajlo Grujić je optužen da je kao zamenik direktor u HIP "Azotara" izvršio produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i primanje mita.

Borislav Stojković, direktor PD „Tera bo" i „Sektor 120", tereti se za produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i davanje mita.

U optužžnici su obuhvaćena tri načina neosnovanog korišćenja budžetskih sredstava namenjenih za regresiranje kupovine mineralnih đubriva, planiranih prema uredbama Vlade Srbije kao podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji, a koja su mogla da koriste registrovana poljoprivredna gazdinstva, poljoprivredna preduzeća i zemljoradničke zadruge.

Četvrti deo optužnice se odnosi na prodaju 83.126 tona neregresiranog đubriva u vrednosti od 2.038.110.020 dinara, preduzećima Agroforum, Sektor 120, Da car euro i Vujadinić RMV.

Zbog stečaja i blokada tih preduzeća, "Azotara" ne može naplatiti dospela potraživanja, ni realizovati menice koje su date kao jedino sredstvo obezbeđenja za isporučeno đubrivo.

Ukupna visina neplaćenih obaveza prema "Azotari" tih preduzeća iznosi 1.912.294.063,18 dinara, to je i visina protivpravne imovinske koristi koju su sebi pribavili, s obzirom na to da su preuzeto đubrivo dalje prodali svojim kupcima, a "Azotari" ga do danas nisu platili.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saša Dragin u ponedeljak u Specijalnom sudu

Izvor: Blic, 07.Sep.2013

Pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu u ponedeljak će biti održano pripremno ročište u procesu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i još 20 njegovih saradnika optuženih za zloupotrebe u pančevačkoj "Azotari". ..Dragin u sud dolazi iz kućnog pritvora..Ročište će biti...

Nastavak na Blic...

Dragin i Nikezić pred sudom

Izvor: RTV Pink, 07.Sep.2013

. . . Pripremno ročište u procesu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina počelo je čitanjem optužnice pred Specijalnim sudom u Beogradu. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.