Šaroviću počelo novo suđenje

Izvor: Mondo, 09.Maj.2016, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šaroviću počelo novo suđenje

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je zamenik predsednika SRS, Nemanja Šarović, bio osuđen na uslovnu kaznu od mesec dana zatvora, za paljenja zastave SAD u novembru 2012. godine.

Foto: Screenshot

Zbog toga je Šaroviću danas počelo ponovljeno suđenje pred Višim sudom.

Kako se danas čulo na suđenju, presuda je ukinuta kao nerazumljiva i jer joj je obrazloženje protivurečno, odnosno jer je ostalo nejasno da li je paljenje zastave učinjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u nameri omalovažavanja ili u okviru političkog delovanja u kom slučaju ta radnja ne bi bila inkriminisana.

Povreda ugleda SAD

Zamenik predsednika SRS se tereti za krivično delo povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije, zbog paljenja zastave SAD. Prvobitno je bio optužen za paljenje i zastava EU, NATO i Kosova na protestu održanom ispred Predsedništva Srbije u novembru 2012. godine, a povodom oslobađajuće presude Haškog tribunala bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju. U međuvremenu je tužilaštvo odustalo od optužbe za paljenje te tri zastave, jer to nisu države pa nema krivičnog dela.

Zbog toga je Šarović predložio da se, radi razjašnjenja da li je paljenje zastava SAD, EU, NATO i Kosova tom prilikom učinjeno u okviru "svrsishodnog i korisnog postupanja u okviru političkog delovanja, kao svedoci na ponovljenom suđenju saslušaju predsednik SRS Vojislav Šešelj i članovi stranke Zoran Krasić i Nataša Jovanović".

On je predložio i da bude saslušan novi američki ambasador Kajl Skot kao predstavnika oštećene države, policajaca koji su snimali događaj i republički tužilac Zagorke Dolovac koja je dala nalog za njegovo krivično gonjenje.

Šarović je, u svojo odbrani pored ostalog naveo da je optužba protiv njega politička kao i sam postupak koji se vodi.

Tužilaštvo je predložilo uvid u policijski snimak događaja, kao i uvid u odobrenje za krivično gonjenje, prijavu skupa SRS i drugu dokumentaciju.

Početku današnjeg suđenja prethodila je rasprava Šarovića i sudije, oko prijema i uručenja odluke Apelacionog suda.

Sud je konstatovao da mu je odluka Apelacionog suda uručena objavom na oglasnoj tabli suda, pošto 18. aprila nije zatečen na prijavljenoj adresi, dok je Šarović tvrdio da je to bio radni dan i da nije mogao da bude u stanu u radno vreme.

Zbog toga je insistirao da mu se odluka uruči lično i da se suđenje odloži da bi se upoznao sa odlukom i pripremio za suđenje, što sud nije prihvatio.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.