Šarić glavni organizator šverca droge

Izvor: RTS, 20.Feb.2010, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarić glavni organizator šverca droge

U Izveštaju o aktivnostima crnogorske Uprave policije u realizaciji policijske operacije "Balkanski ratnik" navodi se da je Darko Šarić jedan je od glavnih organizatora krijučarenja opojnih droga na Balkanu i šire.

Pljevaljski biznismen Darko Šarić jedan je od glavnih organizatora krijumčarenja opojnih droga na Balkanu i šire, navodi se u Izveštaju o aktivnostima crnogorske Uprave policije u realizaciji policijske operacije "Balkanski ratnik".

Uprava policije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Crne Gore saopštila je večeras da Darko Šarić nije u Crnoj Gori.

"Ponavljamo da se, prema našim saznanjima, Darko Šarić ne nalazi na teritoriji Crne Gore", piše u saopštenju Uprave policije, povodom današnje informacije u beogradskom listu "Politika" da se Šarić, koji je osumnjičen za šverc droge, nalazi u jednom budvanskom hotelu.

Šarić se, prema saopštenju Uprave policije, nalazi "u jednoj evropskoj državi" sa kojom, kako je navedeno, Crna Gora ima "aktivnu komunikaciju".

Crnogorska Uprava policije je saopstila da više neće reagovati "na ovakve i slične dezinformacije" koje se tiču Darka Šarića.

Crnogorski ministar pravde Miraš Radović rekao je da ga izjave srpske ministarke pravde Snežane Malović o "slučaju Šarić " ne iznenađuju.

Malović je ocenila da u Crnoj Gori politika utiče na krivične predmete i da kriminalci utiču na politiku.

Te izjave su, kako je Radović rekao večeras Televiziji Crne Gore, "deo orkestriranog napada i pokušaja kompromitacije vlasti" u Crnoj Gori.

Radović je, i pored takvih izjava, kako je rekao, spreman da se već iduće sedmice sastane sa Snežanom Malović, da bi razgovarali o saradnji pravosudnih organa dve zemlje.

U tom dokumentu, koji je u četvrtak razmatran na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, kome nisu prisustvovali predstavnice opozicije, tvrdi se da je Šarić interesantan i sa aspekta pranja novca, stečenog od prodaje narkotika, koji legalizuje kupovinom nekretnina u Crnoj Gori i Srbiji.

Ovaj izveštaj, koji eksluzivno prenosi dnevnik "Dan", nije bio dovoljan da skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost donese zaključak u vezi sa slučajem Šarić, koga srpske vlasti potražuju zbog sumnje da je organizovao šverc više od dve tone kokaina iz Južne Amerike.

Odbor je zaključio da se zatraži dodatno saslušanje direktora Agencije za nacionalnu bezbednost i Agencije za pranje novca radi kompletiranja informacije o slučaju Šarić, koji je bio povod za međusobno optuživanje crnogorske i srpske policje.

Dodatno saslušanje čelnika tih agencija biće održano u utorak, 23. februara.

Uprava crnogorske policije navodi da je Šarić registrovan u evidenciji bezbednosno-interesantnih lica Uprave policije, koja se, između ostalog, koristi u međunarodnoj razmeni podataka i informacija.

Prvi put je, prema tom izveštaju, Šarić u operativnoj evidenciji zaveden 1993. godine za krivično delo pljačke 80.000 maraka. Navodi se i da je tokom boravka u Holandiji, Sloveniji, Austriji i drugim zemljima do 1998. godine koristio falsifikovane putne isprave.

Navodi se da je Šarić vlasnik kluba "Vanila" u Beogradu, a bavio se, kažu, i projektom "Palićkog jezera" kod Subotice, gde je ovaj hotelski kompleks kupio na javnoj licitaciji.

Imovina vredna više milijardi evra

Procenjuje se da vrednost imovine Šarića u Srbiji iznosi više milijardi evra. Za realizaciju kupovine nekretnina i poslovnih projekata, Šarić je u zakonom propisanoj proceduri pribavio potrebne saglasnosti i odobrenja nadležnih organa i institucija države Srbije, navodi crnogorska policija.

Uprava policije je, kako se ukazuje, odmah po raspisivanju Interpolove poternice, preduzela sve potrebne profesionalne i zakonom utvrđene aktivnosti u cilju pronalaska Darka Šarića.

Prema podacima crnogorske policije, Šarić koji ima srpsko državljanstvo, boravio je u Pljevljima desetak dana pre raspivanja međunarodne poternice.

Pre toga, dodaje se, nije bilo osnova za primenu specijalističkih tehnika, mera tajnog nadzora, lišavanje slobode i ograničavanje kretanja, što se, kako se navodvi, sprovodi isključivo u skladu sa zakonom i utvrđenim procedurama.

U slučaju da su te mere bile realizovane, jasno je da bi se radilo o kršenju zakonskih propisa i takve nezakonite radnje Uprava policije neće sprovoditi, ističe se u policijskom izveštaju u kome se kaže da su od bezbednosnih službi dveju država obavešteni da se Šarić trenutno nalazi u jednoj evropskoj zemlji.

Srpski nadležni organi, međutim, veruju da se Šarić nalazi u Crnoj Gori.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.