Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2012, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarenilo u lokalnim kancelarijama u Vojvodini

VRBAS -

Dobro je što dve trećine opština u Vojvodini ima kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, ili neku formu agencije ili centra koji se bave razvojem, ali je činjenica da postoji šarenilo u njihovom radu i zato ćemo se truditi da se njihove aktivnosti standardizuju, izjavio je sekretar Vlade Vojvodine za lokalnu samoupravu Tomislav Stantić.

"To je namera i Nacionalne agencije za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i regionalnih agencija, koje su dragocene, jer znamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koliko je teško privrednicima da rade sami", rekao je Stantić na debati "Podrška privrednicima kroz formiranje privrednog saveta", koju je u sklopu projekta "Moguća Srbija" u Vrbasu organizovao Evropski pokret u Srbiji.

Stantić je upozorio da ćemo "jako teško" moći da se takmičimo za evropske fondove ako to budemo radili sami i zato je, kako je rekao, važna regionalna razvojna agencija koja bi povezala više opština.

"Tako Vrbas ne bi razmišljao samo o sebi, već i o Kuli, Srbobranu i drugim mestima u okruženju jer samo regionalni projekti omogućavaju takmičenje za ozbiljniji novac", naglasio je Stantić.

Predsednik opštine Vrbas Željko Vidović je istakao da je važno što pre formirati Privredni savet opštine, i dobiti sertifikat NALED.

"Treba da pokušamo da budemo opština u koju će investitori doći pre nego u druge opštine", rekao je Vidović.

Otvaranjem Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Vrbasu zaokružuje se nacionalna struktura regionalnog razvoja, jer su mala i srednja preduzeća krajnji korisnici mera i podsticaja koja se sprovode sa nivoa Republike, napomenuo je direktor Regionalne razvojne agencije Srđan Vezmar.

"Opština Vrbas je počela postupak dobijanja sertifikata NALED jer, kada opština dobije sertifikaciju, biće registrovana kod Svetske banke, čime se otvara mogućnost za privlačenje niza stranih investicija", ukazao je Vezmar.

Natalija Terzić iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) je podsetila da do 18. maja traje konkurs SIEPA za dodelu bespovratnih sredstava izvozno orijentisanim preduzećima, za šta je iz budžeta izdvojeno 150 miliona dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.