Šarčević ukazao na značaj strukovnog obrazovanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2019, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević ukazao na značaj strukovnog obrazovanja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovao je danas svečanom prijemu 63. generacije studenata koji su ove školske godine upisali prvu godinu studija na Akademiji poslovnih strukovnih studija Beograd i poželeo im uspeh u radu i učenju.

Šarčević je ukazao na značaj strukovnog obrazovanja i naveo da je formiranjem ove Akademije pokrenut proces reformi u visokom obrazovanju.

"Ova akademija je prva osnovana. Trenutno postoji 13 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << akademija strukovnih studija, a predstoji osnivanje još jedne", kazao je ministar.

Rekao je i da je jedan od ciljeva novog modela organizovanja strukovnog obrazovanja bolje povezivanje obrazovanja i privrede.

"Cilj ukupnog procesa reformi u obrazovanju u Srbiji, počev od predškolskog do visokog i nauke je da se postigne što veći kvalitet. Želimo da vaša diploma ima važnost kako u Srbiji, tako i u drugim delovima sveta. U okviru Erazmus plus projekta čiji je Srbija punopravni član imate mogućnost da putujete, radite na projektima i upoznate iskustva drugih zemalja", poručio je ministar studentima.

Prema njegovim rečima, u mnogim zemljama strukovno obrazovanje je posebna celina.

"Mi smo kroz reformu strukovnog visokog obrazovanja ušli u reformu visokog obrazovanja. Između ostalog, tu postoji potreba da se urede način finansiranja visokoškolskih ustanova…", naveo je Šarčević.

Predsednik Akademije Miodrag Paspalj poručio je da će se nastavnici truditi da studentima prenesu svoje znanje i umeće a da je na studentima da budu vredni.

"Na vama je da redovno obavljate nastavne i vannastavne aktivnosti i ispeh će biti zagarantovan. Radite na sebi i napredujte", rekao je Paspalj.

On je dodao da će se zalagati za poboljšanje uslova rada i uslova za studiranje.

Akademiju poslovnih strukovnih studija Beograd osnovala je Vlada Republike Srbije 2. avgusta 2018. godine.

To je prva i vodeća akreditovana visokoškolska institucija u Srbiji u oblasti informacionih sistema i tehnologija, finansija, računovodstva, bankarstva, poreza i carina, javne uprave, menadžmenta i marketinga.

Programska orijentacija Akademije odražava savremene trendove visokog strukovnog obrazovanja, dualnog koncepta studiranja, sa studentskom stručnom praksom kao ključnom osnovom za razvoj i oblikovanje stručnjaka koji će biti konkurentni ne samo na domaćem, već i evropskom i svetskom tržištu rada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.