Šarčević: Roditeljima je jeftinije da su deca u vrtiću nego kod kuće

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Sep.2017, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Roditeljima je jeftinije da su deca u vrtiću nego kod kuće

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević je danas ocenio da je "zahvaljujući dobroj politici cena koju sprovodi Vlada Srbije", roditeljima jeftinije da im deca borave u vrtićima nego da ostaju kod kuće.

"Dobra politika cena koju sprovodi Vlada Srbije omogućava da boravak dece u vrtićima bude jeftiniji za njihove porodice nego ostanak kod kuće. Uz razne druge olakšice potrebno je da se urade i socijalne karte, kako bi se identifikovale ranjive porodice i napravio plan podrške", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekao je Šarčević na sastanku sa regionalnom direktorkom UNICEF-a Afšan Kan i direktorom kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sent-Loom.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da podaci pokazuju da je u prethodnoj deceniji u Srbiji "napravljen značajan napredak u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja", ali da je i dalje mali obuhvat dece iz "osetljivih grupa" - seoske, siromašne, u "neformalnim romskim naseljima", dece sa smetnjama u razvoju.

Šarčević je naveo da je "Ministarstvo posvećeno podršci ranog razvoja dece, naročito iz osetljivih grupa", i dodao da su "glavne smernice politike Ministarstva puno poštovanje ljudskih prava u obrazovanju kroz podršku interkulturalnosti i podsticanje čuvanja nacionalnog identiteta, tradicije i kulture".

"Srbija prepoznaje značaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ali i neophodnost stvaranja uslova za širu dostupnost kvalitetnog obrazovanja, kao jednog od ključnih faktora u obezbedivanju dečijih prava", rekao je Šarčević

Ministarstvo u saradnji s predškolskim ustanovama, lokalnih vlastima i uz "značajnu podršku Vlade realizuje aktivnosti i inicijative kojima se doprinosi građenju kvalitetnog sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu decu predškolskog uzrasta i njihove porodice".

Značaj saradnje pri unapređivanja ranog obuhvata dece, posebno kroz predškolsko vaspitanje i obrazovanje, istakla je i regionalna direktorka UNICEF-a Afšan Kan i dodala da je "izuzetno zahvalna što je Srbija otvorila vrata brojnoj deci migrantima koja su uključena u školski sistem", što je "dobar primer svim evropskim zemljama".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Šarčević: Roditeljima je jeftinije da su deca u vrtiću nego kod kuće

Izvor: Beta, 29.Sep.2017

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević je danas ocenio da je "zahvaljujući dobroj politici cena koju sprovodi Vlada Srbije", roditeljima jeftinije da im deca borave u vrtićima nego da ostaju kod kuće. "Dobra politika cena koju sprovodi Vlada Srbije omogućava da boravak dece u vrtićima bude...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.