Šarčević: Ovo nije lov na veštice

Izvor: B92, 05.Dec.2019, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Ovo nije lov na veštice

Beograd -- Ministar prosvete naglasio a postoji potreba za uređenjem svih nivoa školstva, jer stanje, kako kaže, nije sjajno.

Zatvaranje Evropskog univerziteta zbog neposedovanja akreditacije i smena dekana Akademije umetnosti Alfa univetrziteta jer nije ispunjavao uslove da bude na njenom čelu, samo su uvod u mere koje treba da uvedu red u visoko obrazovanje, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Sporne akreditacije nisu najveći problem, već nepostojnje trajnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bankarskih garancija za rad većine privatnih visokoškolskih ustanova u Srbiji, kaže Šarčević za "Politiku".

Kako navodi, do sada su privatni fakulteti uglavnom dobijali privremene, polugodišnje garancije od banaka.

"Ako imate visokoškolsku privatnu ustanovu bilo kog ranga morate imati deponovane pare u vrednosti koju banka garantuje da bi sutra, ukoliko vam se nešto desi, ukoliko se univerzitet zatvori, vaši studenti mogli da pređu na druge fakultet o vašem trošku. Koliko imate studenata, puta cena školarine, to je iznos koji će ubuduće morati da bude deponovan u banci kao garancija rada svake privatne viskoškoske ustanove", rekao je Šarčević i dodao da bankarska garancija može biti i nekretnina, a ne samo novac.

Prema njegovim rečima, pomenuta bankarska garancija je jedna od najbitnijih stavki koju je trebalo da proverava inspekcija, ali da to nije rađeno.

Kada je reč o studentima ugašenog Evropskog univerziteta, ministar kaže da su bezbedni, jer je akreditacija istekla Univerzitetu, a ne pojedinačnim fakultetima.

"Oni su ponovo podneli zahtev i dok ne dobiju akreditaciju trebalo bi da priđu nekom drugom univerzitetu da bi studenti mogli da nastave studiranje što pre", objasnio je Šarčević.

Prema njegovim rečima, akademsko obrazovanje u državnom sektoru je najbolje, a najveći problem predstavljaju strukovne studije u kojima "pola kadra ne valja".

Najavljuje da planira zamenu tih profesora mladim ljudima koji su tek doktorirarli.

Mere koje ministarstvo preduzima nisu, kako kaže, lov na veštive već sređivanje fakulteta.

Ministar prosvete je naglasio i da postoji potreba za uređenjem svih nivoa školstva, jer stanje, kako kaže nije sjajno ni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šarčević: Ne lovimo veštice, već sređujemo fakultete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2019

Zatvaranje Evropskog univerziteta zbog neposedovanja akreditacije i smena dekana Akademije umetnosti Alfa univerziteta jer nije ispunjavao uslove da bude na njenom čelu, samo su uvod u mere koje treba da uvedu red u visoko obrazovanje, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević...Sporne akreditacije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.