Saradnjom protiv kriminala

Izvor: RTS, 03.Okt.2010, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnjom protiv kriminala

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen istakao da je u borbi protiv organizovanog kriminala od suštinske važnosti regionalna saradnja. Uskoro potpisivanje ugovora o međusobnom izručivanju sa Crnom Gorom i niz ugovora sa Slovenijom i SAD.

Suština borbe protiv organizovanog kriminala je dobra regionalna saradnja, zasnovana na ugovorima sa državama koje se susreću sa istim ili sličnim problemima, izjavio je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i najavio niz novih ugovora i vidova saradnje u regionu i šire.

Osim ugovora o međusobnom izručenju državaljana učinilaca krivičnih dela, koji će biti zaključen ovog meseca sa Crnom Gorom, Srbija završava pregovore sa Slovenijom o potpisivanju više ugovora o saradnji, rekao je Homen Tanjugu.

"U toku su i pregovori sa Italijom o ekstradiciji učinilaca najtežih krivičnih dela, dok su sa Sjedinjenim Američkim Državama usaglašena rešenja o toj temi i očekujemo uskoro potpisivanje ugovora", precizirao je Homen.

Prema njegovim rečima, regionalna saradnja ne sme da se zasniva samo na dobroj policijskoj i tužilačkoj saradnji, jer da bi uspešno okončali proces protiv nekog kriminalca, ili kriminalne grupe, neophodno je da to dobije epilog na sudu, odnosno da se suđenje privede kraju.

Ta vrsta saradnje mora da bude zasnovana na dobrim međunarodnim ugovorima među zemljama koje se bore protiv organizovanog kriminala, zbog čega je Srbija inicirala potpisivanje niza sporazuma o raznim vidovima saradnje u krivičnim stvarima, napomenuo je Homen.

"Do sada je zaključen ugovor sa Republikom Hrvatskom, koji prvi put predviđa izručenje sopstvenih državljana, a završavamo pregovore sa Crnom Gorom", naveo je Homen.

Sloveniju koče ustavna ograničenja

Privode se kraju i pregovori sa Slovenijom, koja, kako je naveo, ima specifično ustavno rešenje da svoje državljane izručuje samo zemljama Evropske unije.

Sa Ljubljanom bi trebalo da budu potpisana tri ugovora koja će regulisati saradnju u krivičnim i građanskim stvarima.

"Zaključenjem ovih ugovora mi bi zaokružili jednu celinu kada je u pitanju razmena dokaza i konkretnih informacija između zemalja regiona", naveo je Homen i podsetio da Makedonija i Bosna i Hercegovina još imaju ustavno ograničenje kada je u pitanju izručenje sopstvenih državljana.

Prema njegovom mišljenju, postojanje jednog regionalnog koncepta, odnosno dokumenta o saradnji na teritoriji bivše Jugoslavije omogućilo bi lakšu borbu protiv organizovanog kriminala.

"U tom smislu, u Beoradu će se naredne sedmice održati konferencija na kojoj će biti prisutni svi ministri policije, kako iz regiona, tako i iz nama prijateljskih zemalja EU", napomenuo je Homen.

Državni sekretar je podsetio da su članice Evropske unije probleme u saradnji u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala rešile kroz uspostavljanje jedinstvene organizacije "Jurodžast".

Sa tom organizocijom i Srbija uveliko pregovara oko prijema u članstvo, naveo je državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Međunarodni ugovori, kako bilateralni tako i multilateralni, obavezuju države članice na ispunjenje obaveza koje su na sebe preuzele njihovim potpisivanjem.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.