Saradnjom državnih i privatnih klinika do smanjenja gužvi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2011, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnjom državnih i privatnih klinika do smanjenja gužvi

BEOGRAD -

Nova odredba predviđena izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti koja se odnosi na poštovanje vremena pacijenta je značajan napredak, ocenili su na konferenciji za novinare predstavnici zdravstvene struke i naglasili da bi smanjenje lista čekanja u zdravstvu moglo da se postigne saradnjom privatnog i državnog sektora.

Predsednik Udruženja privatnih lekara Srbije Višeslav Hadžitanović ukazao je da lista čekanja za pojedine kardiohiruške intervencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne bi bile tolike da postoji mogućnost da pacijent može da se leči i kod privatnika.

"U interesu pacijenata je da se objedine privatni i državni zdravstveni sektor", kazao je Hadžitanović ističući da bi rado ponudio da pregled košta i jedan evro u privatnom sektoru samo da nema listi čekanja.

Na pitanje novinara kako bi se to isplatilo budući da pregledi na privatnim klinikama koštaju između 50 i 100 evra, on je objasnio da bi te troškove snosio Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) i da bi se tako veliki broj pacijenata odlučio da se leči kod privatnika.

On je rekao da situacija u zdravstvenom sistemu Srbije nije dobra i da je u poslednjih osam godina uloženo oko 150 miliona evra za različite projekte, a da rezultati nisu vidljivi.

Urednik portala "Zdravoskop" Zorica Marković osvrnula se na nedavno usvojene izmene i dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti koja obavezuje pružaoce zdravstvenih usluga na poštovanje pacijentovog vremena kako bi dobio uslugu u realnom vremenu ističući da je to "dobar napredak". Takođe je pohvalila novinu u tom zakonu koja predviđa mladima starosti do 26 godina koji studiraju da ostvare stomatološku zaštitu na teret zdravstvenog osiguranja, a koja je u prethodnom periodu bila ukinuta.

Izmene i dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti i zakona o zdravstvenom osiguranju Skupština Srbije usvojila je 28. jula ove godine.

Marković se osvrnula na saradnju između privatnog i državnog sektora ukazavši da bi to bilo dobro rešenje, navodeći primer da se veliki broj posetioca veb sajta "Zdravoskop" , tačnije 98 odsto njih izjasnilo da bi se rado lečio u privatnom sektoru.

Kada su u pitanju odredbe zakona koje se odnose na to da dete koje navrši 15 godina ima pravo na poverljivost informacija iz svog zdravstvenog kartona ona je kazala da je to za uslove u Srbiji "možda previše avangardno".

Predsednica Udruženja za borbu protiv dijabetesa "Plavi krug" Stela Prgomelja navela je da dijabetičari provedu dosta vremena bez pravovremene terapije dok ne dobiju uput kod endokrinologa.

Ona je lošim ocenila to što su ukinuta savetovališta za dijabetes koja su postojala u Srbiji navodeći da su pacijenti u njima mogli da dobiju terapiju.

Konferenciju za novinare organizovali su predstavnici veb portala "Zdravoskop".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saradnja države i privatnih lekara

Izvor: B92, 05.Avg.2011

Nova odredba predviđena izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti koja se odnosi na poštovanje vremena pacijenta je značajan napredak, ocenili su danas na konferenciji za novinare predstavnici zdravstvene struke i naglasili da bi smanjenje lista čekanja u zdravstvu moglo da se postigne saradnjom...

Nastavak na B92...

Privatnici predlažu preglede za jedan evro

Izvor: Danas, 05.Avg.2011

Nova odredba u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koja obavezuje na poštovanje pacijentovog vremena predstavlja značajno poboljšanje u ostvarivanju prava pacijenata, istaknuto je juče na konferenciji za novinare „Šta nam donose novine u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti“ internet portala Zdravoskop.rs.

Nastavak na Danas...

Država finansira preglede kod privatnika?

Izvor: Vesti-online.com, 06.Avg.2011, 09:07

Udruženje privatnih lekara Srbije ponudiće Ministarstvu zdravlja zdravstvene preglede za pacijente po ceni od jedan evro koja bi se plaćala iz fonda za zdravstveno osiguranje, izjavio je predsednik tog udruženja Višeslav Hadžitanović...Na konferenciji za novinare Udruženja Klub zdravlje Hadžitanović...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.