Saradnjom do bolje životne sredine u regionu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2018, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnjom do bolje životne sredine u regionu

Nova tehnološka rešenja i inovativni pristup u privređivanju neophodni su za društveni i ekonomski razvoj kojim će se obezbediti smanjenje zagađenja i očuvanje resursa, a saradnja u regionu je ključ poboljšanja stanja životne sredine u tom delu Evrope, jedan je od zaključaka sa Ministarske konferencije "Inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi".

Ministri i zvaničnici iz oblasti zaštite životne sredine iz 20 zemalja usvojili su "Zajedničku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << regionalnu viziju inovativnih rešenja za smanjenje zagađenja" i obavezali se na nove akcije i mere za smanjenje zagađenja.

Zaključi, teme i predlozi skupa obavezuju region na borbu za zdraviju životnu sredinu, navodi se u saopštenju Ministarstva životne sredine koji je konferenciju organizovao u saradnji sa Programom za životnu sredinu Ujedinjenih nacija - UNEP.

Područje jugoistočne i južne Evrope kao poseban entitet kada je u pitanju zaštita životne sredine, povezuju slični ekološki problemi koji zahtevaju i slične mere za rešavanje.

Srbija insistira na iznalaženju inovativnih i tehnoloških rešenja i metoda, koja će nakon najmanje 10 godina dati rezultate u smanjenju emisije štetnih gasova i drugih faktora zagađenja, ali i na novom rešenju - pošumljavanju koje će odmah dati rezultate.

Izvršni direktor Kancelarije UNEP za Evropu Gaetano Leoni ukazao je na "veliki broj izazova u životnoj sredini" s kojima se suočava region. On je ocenio da je Konferencija izuzetno značajna, jer udružuje region u zajedničkom delovanju.

UN će kako je dodao nastaviti da podržavaju proces saradnje u regionu, radi ostvarivanja ciljeva koji se nadovezuju na ciljeve Agende 2030 UN.

"Važno je da radimo zajednički na tome da smanjimo destruktivni uticaj razvoja na životnu sredinu, pogotovo na prirodne resurse od kojih svi zavisimo, i da se sa linearne pređe na cirkularnu ekonomiju“, rekao je.

Rezultati te juče završene dvodnevne Konferencije biće predstavljeni na Skupštini Ujedinjenih nacija za životnu sredinu - UNEA u martu 2019. godine u Najrobiju, Kenija, a koja će okupiti najviše predstavnike svih država sveta radi identifikacije inovativnih rešenja za izazove u životnoj sredini i održivoj potrošnji i proizvodnji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.