Saradnja kulturnih društava Srbije, Republike Srpske i Makedonije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2018, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja kulturnih društava Srbije, Republike Srpske i Makedonije

Svoja pozitivna iskustva u organizaciji Etno-kampa i ostvarenim rezultatima u okviru etno-muzikoloških istraživanja, kikindsko Akademsko društvo za negovanje muzike "Gusle" sada uspešno prenosi i u okviru međunarodne saradnje. Tim povodom, u Kikindi ovih dana borave gosti iz Makedonije, studenti i profesori Muzičke akademije Univerziteta "Goce Delčev" iz Štipa.

Zahvaljujući izuzetnim rezultatima ostavrenim u proteklih 17 godina i bogatoj građi arhiviranoj tokom studijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istraživanja muzičke i folklorne tradicije Banata, Akademsko društvo za negovanje muzike "Gusle" učinilo je mnogo na zaštiti i očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

Svih ovih godina, Etno-kamp je na najbolji način povezao studente i profesore akademija i srednjih muzičkih škola iz Srbije, Republike Srpske, a sada i iz Makedonije, tačnije sa Muzičke akademije Univerziteta "Goce Delčev" iz Štipa.

"To je sigurno početak značajne međunarodne saradnje jer se radi o vrhunskom ansamblu i značajnoj instituciji u Makedoniji. Naš kamp ima i naučno-istraživačke kapacitete, a sa druge strane imamo i ansamble koji mogu da sarađuju na na vrlo konkretnom nivou u izvođačkom delu", kazao je Zoran Petrović, direktor ADZNM "Gusle" Kikinda.

Saradnja, a pre svega kulturna saradnja, na najbolji način povezuje ljude.

"Ova talasna dužina na kojoj mi radimo, a na kojoj se radi i ovde u Klikidni, normalno je da nas spaja, da nas dovodi do saradnje. Bez obzira što na Balkanu često postavljamo granice, hteli bismo da smo posebni, to nije tako. Moramo da sarađujemo, jer radimo slične stvari", izjavio je Vladimir Janevski, prodekan za nastavu Muzičke akademije Univerziteta "Goce Delčev" Šti.

Zajednička je svakako i misija zaštite bogatog kulturnog nasleđa, muzičke i folklorne tradicije Balkana.

"Pored saradnje sa "Guslama", odnosno saradnje u okviru Etno-kampa, jako je važna činjenica da nam je zajednički cilj istraživanje tradicije, prikupljanje i očuvanje materijala koji je važan za generacije koje dolaze", dodao je Janevski.

Dobra atmosfera na zajedničkim radionicama organizovanim tokom boravka gostiju iz Makedonije u Klikindi pokazala je da u buduću uspešnu saradnju ne treba sumnjati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.