Saradnja Univerziteta u Šangaju sa srpskim univerzitetima

Izvor: Večernje novosti, 04.Dec.2018, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Univerziteta u Šangaju sa srpskim univerzitetima

Univerziteti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu potpisali su danas Sporazum o saradnji s kineskim Univerzitetom Đao Tong iz Šangaja, koji je jedan od osnivača prestižne Šangajske liste Univerziteti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu potpisali su danas Sporazum o saradnji s kineskim Univerzitetom Đao Tong iz Šangaja, koji je jedan od osnivača prestižne Šangajske liste. Sporazumom je predviđena obostrana razmena studenata koja će trajati jedan semestar, a odnosi se na studijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << programe osnovnih i master studija iz oblasti matematike, fizike, poljoprivrede i menadžmenta. Sporazum su potpisali ministar prosvete Mladen Ssarčević, potpredsednica za obrazovanje Univetziteta Đao Tong Suemin Su, prorektor Univerziteta u Beogradu Nenad Zrnić, prorektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić i rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić. Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je važno povezivanje akademskih zajednica kako bi kvalitet univerziteta u Srbiji bio vidljiviji, a međunarodna saradnja plodonosnija. "Kina ceni ulogu Srbije u okviru saradnje 'Pojas i put'. Trudimo se da saradnja naših najprestižnijih univerziteta bude što vidljivija", naglasio je ministar i dodao da je saradnja kroz nauku i obrazovanje "najtvrđa" saradnja i da je to najbolji most koji povezuje dve države. Predstavnica Univerziteta Đao Tong kaže da sporazum predstavlja podsticaj studentima beogradskog, niškog i novosadskog univerziteta kao i univerziteta u Šangaju na razmenu. "Naš univerzitet je prestižan u Kini. Poznat je po medicinskim istraživanjima i istraživanjima u drugim oblastima. Nadamo se budućoj saradnji kao i razmeni stidenata i nastavnog kadra ovih univerziteta", kaže Su. Ona je naglasila da se Univerzitet Đao Tong ove godine nalazi na 108. mestu na Šangajskoj listi i da mu je cilj da bude među prvih 100 univerziteta. "Što se tiče našeg kampusa, imamo više od 40.000 studenata, 16.000 na postdiplomskim studijama i više od 24.000 na osnovnim studijama. U okviru kampusa imamo i oko 6.000 studenata iz inostranstva", rekla je Su. Univerzitet Đao Tong u Šangaju, osnovan 1896. godine, jedan je od najprestižnijih visokoškolskih ustanova u NR Kini i visoko je pozicioniran na svetskim rang listama univerziteta. Taj univerzitet sprovodi akademske programe i na engleskom jeziku, uključujući i zajedničke studijske programe u saradnji s najboljim univerzitetima iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Srpski studenti na šangajskom univerzitetu

Izvor: RTS, 04.Dec.2018

Univerziteti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu sarađivaće sa kineskim Univerzitetom Đao Tong u Šangaju, jednim od osnivača prestižne Šangajske liste. Sporazumom je predviđena razmena studenata matematike, fizike, poljoprivrede i poslovodstva. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.