Šapčani lomili česnicu u porti Saborne crkve

Izvor: RTS, 07.Jan.2016, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šapčani lomili česnicu u porti Saborne crkve

Crkvena opština, Grad Šabac i Organizacija invalida rada, uz pomoć pekare "Vinčić" prvi put su zajedno organizovali lomljenje česnice. Za svoje sugrađane obezbedili su jedan zlatnik i dva srebrnjaka.
Vlasnik zlatnika, otišao je kući, verovatno i ne znajući da se u njegovom delu nalazi kovanica. Milan Mališić česnicu je delio svojim sugrađanima, a u poslednjem parčetu koji je odlomio našao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je srebrnjak.

"Za zlatnik se niko nije javio", kaže Mališić, "ne znamo ko je dobio zlatnik, ali na moju sreću, ja sam dobio ovo i mnogo mi je drago. I još jednom dečaku sam bio srećne ruke i on je izvukao srebrnjak."
Nikola Petrović je takođe zadovoljan: "Srećan sam što sam izvukao ovu kovanicu. Nadam se da će me sreća pratiti cele godine i želim svu sreću sugrađanima."

Tri sata je bilo potrebno da se napravi česnica, a tridesetak minuta da se podeli Šapčanima koji su se okupili u porti Saborne crkve Petra i Pavla.
"Česnica je pravljena u toku noći", kaže Miroslava Savković, predsednik gradske Organizacije invalida rada, pravile su je tri žene uz pomoć jednog pekara a recept je ljubav i ideja da u Šapcu ovako nešto lepo zaživi."
"Za česnicu je potrošeno 25 kg brašna", objašnjava Snežana Tutušević, i još ukrasi, teška je oko trideset kilograma. Najbitnije je da je to pravljeno sa ljubavlju i da se deli deci i
građanima."
"Iako nisam našao dukat u česnici, sve ovo i sam praznik predstavljaju jedan veliki događaj za mene i moju porodicu", kaže Nemanja Mraović, "to je vreme kada se okupljamo i želimo sve najbolje jedni drugima."
Česnica prečnika 125 centimetara bila je sastavljena od 1400 delova, a želja svih onih koji su prisustvovali njenom lomljenju je da ovakva okupljanja na Božić u Šapcu postanu tradicionalna.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.