Saopštavam da sam prestao da spaljujem Kuran

Izvor: B92, 22.Nov.2023, 10:46

"Saopštavam da sam prestao da spaljujem Kuran"

Iračanin Salvan Momika, koga će Švedska proterati iz zemlje zbog organizovanja antiislamskih skupova, saopštio je da je prestao da spaljuje Kuran.

Kako je naveo, postoje stranke koje su zloupotrebile njegove proteste.

"Saopštavam da sam prestao da spaljujem Kuran jer postoje stranke koje su iskoristile moje proteste i počele rasistički da kamenuju izbeglice, ne praveci razliku izmedju lošeg i dobrog čoveka", napisao je Momika na društvenoj mreži X.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Dodao je da se on ne bori protiv muslimana, već protiv islama.

Švedska Agencija za migracije odlučila je krajem oktobra da protera Momiku koji je palio kopije Kurana na demonstracijama održanim proteklih meseci u Stokholmu.

Njemu je odobrena privremena boravišna dozvola do aprila naredne godine zbog, kako se navodi, "komplikacija u sprovodjenju odluke".

Švedska je u avgustu podigla uzbunu protiv terorizma na drugi najviši nivo i upozorila na povecane pretnje Šveđanima u zemlji i inostranstvu, nakon što je paljenje Kurana izazvalo ogorčenja muslimana.

Momika je u Švedsku došao 2018. godine, a trogodišnju boravišnu vizu dobio je u aprilu 2021. godine.

Arapski mediji pišu da je Momika 37-godišnji hrišćanin iz distrikta Al Hamdanija, istočno od Mosula, navodeći da je ''reč o oportunisti željnom pažnje javnosti''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.