Sanofi počinje istraživanja za vakcinu protiv virusa Zika

Izvor: RTS, 02.Feb.2016, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sanofi" počinje istraživanja za vakcinu protiv virusa Zika

Sanofi Paster, ogranak francuske farmaceutske grupe Sanofi objavio je da počinje istraživanja za proizvodnju vakcine protiv Zika virusa koji prenose komarci, za koga se sumnja da izaziva urođene deformacije. Honduras je proglasio vanredno stanje. Četvrti slučaj virusa potvrđen u Španiji.
Sanofi je naveo u saopštenju da želi da se osloni na uspeh ostvaren u razvoju vakcina protiv sličnih virusa, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što je njegova vakcina protiv groznice denga, dengvaksija, koja je nedavno registrovana.

Svetska zdravstvena organizacija juče je proglasila globalnu vanrednu situaciju zbog širenja zika virusa.
SZO je saopštila da zika predstavlja opasnost za javno zdravlje u svetu zbog čega je neophodan hitan i jedinstven odgovor. Ta organizacija procenjuje da bi u Severnoj i Južnoj Americi u narednoj godini moglo da bude čak četiri miliona slučajeva obolelih od tog virusa.
"Sanofi odgovara na svetski poziv za razvoj vakcine protiv zika virusa, opravdan brzinom širenja zaraze i rizikom od zdravstvenih komplikacija", rekao je direktor odelenja Istraživanja Sanofi Paster Nikolas Džekson, koji će voditi novi projekat za razvoj vakcine.
Za sada ne postoji nikakva vakcina niti lek protiv infekcije Zika virusom.
Honduras je danas proglasio vanredno stanje nakon što su zvaničnici saopštili da je broj zaraženih virusom Zika dostigao "alarmantan" nivo.
Od prvog slučaja 16. decembra, virus je registrovan kod još 3,649 ljudi, saopštio je ministar zdravlja Jolani Batres. Pri tom se broj ljudi zaraženih Zikom utrostručio se tokom protekla tri dana.  
Četvrti slučaj virusa zika potvrđen je danas u Španiji, saopštili su zvaničnici. Analize su potvrdile da je španski državljanin koji je nedavno boravio u Latinskoj Americi zaražen virusom.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.