Šangajska lista: BU se dobro drži zlatne sredine

Izvor: Mondo, 15.Avg.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šangajska lista: BU se dobro drži zlatne sredine

Univerzitet u Beogradu zadržao je svoju poziciju na Šangajskoj listi i nalazi se među 400 najboljih svetskih univerziteta.

Foto: logo

Na listi koja je danas objavljena, a koja svake godine rangira 500 najboljih univerziteta na svetu, Beogradski univerzitet se nalazi između 301. i 400. mesta, kao i prethodne dve godine.

Na listi već drugu godinu zaredom nema Zagrebačkog svetilišta, a od univerziteta u regionu nalazi se samo još Univerzitet u Ljubljani, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koji je rangiran između 401. i 500. mesta.

Univerzitet u Beogradu se prvi put na prestižnoj Šangajskoj listi našao 2012. godine.

Pali u matematici i fizici

Beogradskog univerziteta, međutim, više nema na listi 200 najboljih u oblasti matematike i fizike, koje se takođe rangiraju na toj akademskoj skali.

Inače, prvih deset mesta na Šangajskoj listi za 2015. zauzima osam američkih i dva britanska univerziteta.

Prvi je, trinaestu godinu, zaredom Harvard, a slede ga Stenford, MIT, Berkli, britanski Kembridž, Prinston, Tehnološki institut Kalifornija, Kolumbija, Čikago i britanski Oksford.

Najbolji univerziteti u kontinentalnoj Evropi su Švajcarski federalni institut za tehnologiju, koji je 20. na listi, zatim Univerzitet u Kopenhagenu i Univerzitet "Pjer i Marija Kiri" iz Pariza, koji su na 35. odnosno 36. mestu.

Univerzitet u Tokiju, koji su na 21. mestu, zauzima vodeću poziciju među visokoškolskim ustanovama u Aziji, dok je Univerzitet u Melburnu, inače na 44. mestu Šangajske liste, najbolji među svim univerzitetima u Okeaniji.

Akademsko rangiranje univerziteta u svetu sprovodi šangajski Univerzitet Cao Tun i kao kriterijumi se gledaju naučno-istraživački rad, uticaj na nauku, citiranost radova, odziv u pojedinim oblastima, uticaj univerziteta u regionu.

Mada je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.