Sanaderu devet godina  zatvora

Izvor: RTS, 11.Mar.2014, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanaderu devet godina zatvora

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen je na 9 godina zatvora zbog izvlačenja oko 10 miliona evra iz državnih institucija i firmi. Ukoliko prvostepena presuda bude potvrđena moraće da vrati 2 miliona evra. Na zatvorske kazne osuđene su još 3 osobe, jedna uslovno, a partija HDZ kažnjena je sa 3 i po miliona evra.

Druga presuda bivšem hrvatskom premijeru i prva političkoj partiji u Hrvatskoj. Sanader i HDZ osuđeni su jer su novcem iz državnih institucija i firmi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << punili starnačke i lične fondove - bivši premijer, prema presudi, sugerisao je firmama da angažuju marketinšku agenciju "Fimi medija", po kojoj afera i nosi naziv, i tako izvlačio novac.

Ukoliko bude potvrđena prvostepena presuda, Sanader će uz zatvorsku kaznu morati da vrati i ukupno 15,27 miliona kuna (oko dva miliona evra) za koje je zagrebački Županijski sud utvrdio da je stekao na nezakonit način. U kaznu će mu biti uračunato vreme provedeno u istražnom zatvoru.

Advokat Ive Sanadera smatra da u ovom slučaju standardi suđenja ne samo da nisu zadovoljeni, već su, kako kaže, srozani.   

Pored Sanadera, nepravosnažnom presudom krivima su proglašeni i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica "Fimi medije" Nevenka Jurak, kao i bivši Sanaderov portparol Ratko Maček.

Barišić je kažnjen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine, Pavoševićeva je dobila godinu i po dana "iza rešetaka", vlasnica agencije "Fimi medija" Jurakova osuđena je na dve godine zatvora i oduzimanje 2,5 miliona kuna imovinske koristi, dok je Maček "zaradio" uslovnu kaznu od godinu dana uz rok iskušenja od četiri godine.

Hrvatska demokratska zajednica kažnjena je s pet miliona kuna, a oduzima im se i imovinska korist ostvarena krivičnim delom u iznosu od 24,2 miliona kuna, prenosi Hina.

Presuda predstavlja veliki udarac za HDZ. Hrvatski mediji navode da je stranka koja je Hrvatima obećavala bolji život, od njih uzela milione. Iz partije, međutim, poručuju da je odgovornost individualna.

"Nikad, ali nikad nećemo prihavtiti kolektivnu odgovornost, oni koji su počinili kaznena dela, pojedinci moraju odgovarati za ta dela. Naših 200.000 članova su pošteni ljudi", kaže predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko. 

"Fimi medija" se ukida kao pravna osoba i oduzima joj se 11 miliona kuna imovinske koristi ostvarene krivičnim delom.

Nezadovoljni presudom imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Svi osim Sanadera i Mačeka u postupku u celosti su priznali "Uskokove" optužbe da su iz državnih institucija i firmi izvukli 70-ak miliona kuna (više od devet miliona evra) koji su završili u stranačkom "crnom fondu" i privatnim džepovima.

HDZ je na optužbe odgovarao da su nezakonitosti počinjene bez znanja regularnih stranačkih tela, kao i da bi Sanader i ostali zbog materijalne i reputacijske štete trebalo da vrate 50 miliona kuna.

Sanader, kojeme je ovo druga presuda za korupciju, i u ovom postupku je tvrdio je da je nevina žrtva političkog progona.

Dvogodišnje suđenje ostaće zapamćeno po gotovo 200 svedoka, među kojima je bilo i estradnih zvezda, kao i oštrim raspravama sudije i Sanadera. Biviši hrvatski premijer već je osuđen na 10 godina zatvora zbog afere Hipo i primanja mita od mađarske naftne kompanije MOL.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.