Šampion izložbe petao Brama

Izvor: RTS, 22.Feb.2017, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šampion izložbe petao Brama

Društvo za odgoj golubova, rasne živine, zečeva i ukrasnih ptica "Visokoletač" iz Skorenovca organizovalo je u svom selu 47. izložbu na kojoj su učestvovala 22 udruženja iz čitave Srbije sa više od 600 sitnih životinja.
Šampion izložbe je petao rase Brama kojem je na izložbi prijalo društvo brojnih ukrasnih, svilenih i šarenih kokošaka. Njegov vlasnik Robert Ereš iz Skorenovca je ponosan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na svog ljubimca kojeg je dugo spremao za nastup.

"Da bi se dobio ovako lep petao neophodno je dva, tri meseca pred izložbu da ima poseban režim ishrane, a nakon toga postepeno se smanjuje doza obroka. Drago mi je što se trud isplatio i što je baš moj petao najbolji u selu", kaže Robert Ereš iz Skorenovca.
Veliku pažnju posetilaca privukli su i trkački takmičarski-poštar golubovi koji mogu bez problema da prelete 700 kilometara. Oni zahtevaju poseban tretman.
"To su sportski golubovi koji se treniraju za duge staze. Mnogo je bitna njihova ishrana i lekovi, ali najvažnije je da ih volite, jer ptice zavise od čoveka i negove ljubavi", kaže Dragan Popović iz Azanje.
Izložbu su ukrasili raznobojni papagaji različitih vrsta i u Skorenovcu ih  je poslednjih godina sve više.
"Prema našim poslednjim istraživanjima mladi se sve više opredeljuju za gajenje ukrasnih ptica i živine, a sve manje uzgajaju golubove.Jedino još uvek ima golubara koji gaje visokoletače", kaže Tivadar Ereš, potpredsednik društva "Visokoletač" Skorenovac.
U opštini Kovin svake godine pomažu organizaciju ovakvih manifestacija.
"Mnogo nam znače ovakvi događaji i uvek ćemo podržavati sve što promoviše tradiciju i ljubav prema životinjama. Negovaćemo to i dalje", kaže Sanja Petrović, predsednica opštine Kovin.
Posebna priznanja dobili su Bognar Noel iz Mihajlova sa najviše izloženih ekponata i Stefan Matović iz Kovačice kao najmlađi učesnik.
rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.