Samoubistvo penzionera izvelo Atinjane na ulicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2012, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samoubistvo penzionera izvelo Atinjane na ulicu

ATINA -

U Atini su prošle noći održani protesti u kojima je bilo sukoba između policije i građana, koji su izašli na ulice povodom samoubistva jednog penzionera, koji je digao ruku na sebe zbog teških ekonomskih problema sa kojima se suočio u vremenu krize.

Protest je, prema izveštajima BBC, održan na centralnom atinskom trgu ispred zgrade parlamenta. Nezadovoljni građani su bacali zapaljive bombe na pripadnike snaga bezbednosti, dok je policija uzvratila suzavcem. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << U neredima su povređena dvojica televizijskih novinara.

Penzioner (77), čije ime nije saopšteno, juče je pucao sebi u glavu na trgu Sintagma, kako bi prekratio muke zbog nerešivih ekonomskih problema.

"Ovo je ubistvo, a ne samoubistvo", tvrde nezadovoljni građani koje je teško pogodila ekonomska kriza kakva se ne pamti u godinama posle Drugog svetskog rata.

Vlada je bila prisiljena da preduzme rigorozne mere štednje, što je teško pogodilo one koji žive od mesečnih zarada i koji se bave sitnim biznisom.

Mnogi građani, u nemoći da reše svoje probleme, sve češće dižu ruku na sebe.

U Grčkoj se, prema agenciji Rojters, broj samoubistava u 2010. godini povećao za 18 odsto. U Atini to povećanje je dostiglo čak 25 procenata.

Prema najnovijim analizama, broj samoubistava se poslednjih godina povećao u mnogima zapadnoevroskim zemljma koje je pogodila ekonomska kriza. U tome, pored Grčke, prednjači i Irska. Broj samoubistava je povećan i u "starim" članicama Evropske unije za sedam odsto.

"Ekonomska kriza je izazvala i ljudsku krizu. Ona će najverovatnije ostaviti dubok trag u ljudskim patnjama", ocenjuje ovaj fenomen Dejvid Stakler, sociolog na univerzitetu Kembridž, prenose agencije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.