Samo dva kamiona sa ruskom pomoći prešla Jarinje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2011, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo dva kamiona sa ruskom pomoći prešla Jarinje

JARINJE -

Carinski punkt Euleksa na Jarinju prešla su za sada samo dva od 27 kamiona, kojima je kosovskim Srbima trebalo da bude dostavljena humanitarna pomoć iz Rusije, javlja danas dopisnik Bete sa Jarinja.

Na Jarinju je u toku i sastanak predstavnika lokalne samouprave sa severa Kosova sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Konuzinom.

Novinari očekuju da će više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << detalja o celom slučaju i o tome gde su ostali kamioni saznati nakon tog sastanka.

Srbi blokirali vozila Euleksa kod Zvečana

U međuvremenu, konvoj Euleksa od 11 blindiranih vozila, koji je krenuo ka Jarinju, a koji su blokirali Srbi, vratio se u južni deo Mitrovice.

Taj konvoj je krenuo ka Jarinju, kako bi bio u pratnji ruskog konvoja, ali je Konuzin kazao da mu pratnja nije potrebna.

Euleksova vozila su se, kako je kazao predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, nakon toga vratila preko albanskog sela Čabra i preko Jagnjenice i ponovo pokušala da dođu na sever Kosova.

Pantić je kazao da su ih tada Srbi blokirali nadomak Zvečana, jer su u njima videli kosovske carinike i pogranične policajce i ocenio da je reč o novoj provokaciji misije EU.

"Srbi imaju saznanja da su u vozilima Euleksa kosovski carinici i pogranični policajci, kao i medijske ekipe iz Prištine čiji je zadatak da snime kako je put ka Jarinju prohodan i kako je ruski konvoj sa pomoći za Srbe prvi prešao carinski punkt koji Srbi bojkotuju", rekao je Pantić.

Prema njegovim rečima, prevoženje kosovskih carinika i pograničnih policajaca je nova nepotrebna provokacija.

"Ovo je još jedna provokacija Euleksa kako bi Srbi reagovali neprimereno i za to bili okrivljeni. Bilo je nepotrebno da Euleks kreće prema severu kada od njih to niko nije tražio", rekao je Pantić.

Srbi iz opštine Leposavić na severu Kosova uklonili su pre toga barikadu na putu Raška - Leposavić, ispred prelaza Jarinje prema centralnoj Srbiji, kako bi propustili konvoj s ruskom pomoći.

Srbi su privremeno uklonili barikadu u međuzoni, na magistralnom putu od Raške do Leška, nekoliko stotina metara ispred ulaza na prelaz Jarinje.

I na drugim pravcima rasčišćene su barikade od šljunka i pripremljene prepreke koje se mogu brzo ukloniti.

Nakon toga, kolona s vozilima stigla je na prelaz Jarinje, gde su je kontrolisali službenici Euleksa.

Novinari na prelazu videli su i službenike kosovske policije, ali oni nisu kontrolisali vozila.

Na administrativnom prelazu Jarinje, koji su ranije obezbeđivali nemački pripadnici Kfora, danas to čine američki vojnici, koji brinu o bezbednosti prolaska kamiona iz Rusije.

Na više mesta duž puta od Jarinja do Kosovske Mitrovice postavljene su patrole Kfora.

Konuzin: Nismo hteli preko punkta pod kontrolom Prištine

Konuzin je novinarima na administrativnom prelazu Jarinje rekao da je jedan od uslova za prolazak kamiona bio da kolona ide preko kontrolnog punkta koji je pod kontrolom Prištine, ali da to nije prihvatljivo ni za Srbiju ni za Rusiju.

Konuzin je rekao da su, nakon što je kolona kamiona i vozila stigla do administrativne linije između Kosova i centralne Srbije, bilo protivrečnih signala da li će kolona biti propuštena ili ne.

On je rekao da su do 12 sati na teritoriju pokrajine prošla tri od ukupno 27 kamiona ruskog Ministarstva za vanredne situacije i da očekuje da prođu i drugi, a da za nekoliko sati pomoć stigne u Kosovsku Mitrovicu.

Prema njegovim rečima, humanitarna pomoć biće predata Crvenom krstu, radi dalje distribucije Srbima koji žive na Kosovu.

Kolonu od 25 kamiona iz Rusije predvodi nekoliko putničkih automobila pod rotacijama, među kojima je i automobil ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Konuzina.

U koloni automobila je i jedan džip s ruskom zastavom.

Ruski diplomata se kod barikade rukovao i slikao sa Srbima koji čuvaju barikadu.

Kako se očekuje, Konuzin građanima najpre treba da se obrati na barikadi u Leposaviću, a potom i u Kosovskoj Mitrovici, gde će pomoć biti predata Crvenom krstu.

Ruska pomoć, u kojoj su hrana, šatori, ćebad i druge stvari, biće podeljene najugroženijim srpskim porodicama.

To nije prva pomoć iz Rusije. Nakon martovskog pogroma 2004. ta zemlja uputila je veću humanitarnu pomoć.

Uručivanju pomoći u severnoj Mitrovici prisustvovaće predstavnici srpskog Ministarstva za Kosovo i Metohiju, Crvenog krsta i lokalne samouprave.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo: Srbi sa sjevera blokirali vozila EULEX-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Dec.2011

Srbi na sjeveru Kosova blokirali su danas kolonu od 11 blindiranih vozila EULEX koja su krenula ka prelazu Jarinje, rekao je predsjednik paralenih općinskih struktura u  Kosovskoj Mirovici Krstimir Pantić. Prema njegovim riječima, Srbi imaju saznanja da su u vozilima EULEX-a kosovski carinici...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Euleks blokirao ruski humanitarni konvoj, puštena samo dva kamiona

Izvor: Vesti-online.com, 13.Dec.2011

Carinski punkt Euleksa na Jarinju prešla su za sada samo dva od 27 kamiona kojima je kosovskim Srbima trebalo da bude dostavljena humanitarna pomoć iz Rusije...Na Jarinju je u toku i sastanak predstavnika lokalne samouprave sa severa Kosova sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Konuzinom, koji...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.