Samo da ne podivljaju reke! Tek će da pada

Izvor: Mondo, 15.Jun.2018, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo da ne podivljaju reke! Tek će da pada

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da će kiša pljuštati danima, ali da se najviše padavina očekuje za vikend.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

 Veoma promenljivo vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine zadržaće se do sredine naredne sedmice s tim da bi glavnina padavina bila u subotu i nedelju 16. i 17. juna, izjavio je meteorolog RHMZ-a.

"Lokalno bi bilo velikih količina padavina, negde preko 30 litara po kvadratnom metru, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << a ponegde unutar te najjače padavinske zone čak i možda preko 50 litara po kvadratnom metru", rekao je on za Tanjug.

Žuti meteo-alarm, drugi na skali od četiri, znaci da vremenske prilike mogu biti potencijalno opasne. U tom slučaju vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Narandžasti meteoalarm označava opasne vremenske prilike. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Kiša je tokom današnjeg dana, kako je naveo, pala u svim krajevima Srbije, negde više negde manje, najviše u Pomoravlju, gde je prethodnog dana i noći palo preko 130 litara po kvadratnom metru.

"Tako da će narednih dana, do sredine naredne sedmice ukupna količina padavina biti oko prosečnih mesečnih vrednosti a u pojedinim mestima i dvostruko više", objasnio je Todorović.

Ova količina padavina ne bi trebalo da izazove veće probleme, rekao je napominjući da je moguće da u slučaju lokalno jačeg pljuska, neka manja rečica izađe iz korita.

"Generalno ne bi trebalo da bude ovakve nepogode koja je bila u sredu", zaključio je on.

Zbog pljuskova i grmljavina danas je na snazi žuti meteo-alarm za teritoriju cele Srbije, dok je za subotu zbog pljuskova Pomoravlje i istočna Srbija na snazi narandžasti alarm, a u nedelju to će biti i u Banatu i Bačke.

RHMZ na svom sajtu upozorava i na značajan porast vodostaja na Mlavi u narednim danima.

RHMZ je upozorio i na topli talas koji predstoji u narednih pet dana na području Banata i Bačke.

"S obzirom na intenzitet i vreme trajanja prognozira se veoma opasna vremenska pojava. Budite veoma obazrivi i pratite zvanična saopštenja o vremenu i prognozi vremena", navodi se u upozorenju.

Zbog obilnih padavina juče problema je bilo kod Svilajnca, a na Petrovcu na Mlavi je pukla brana.

Kritično kod Svilajnca: Kušiljevo odsečeno!

Drama kod Petrovca na Mlavi: PUKLA BRANA

U sredu je najgore bilo u Užicu gde su ulice bile prekrivene ledom.

   U Topoli i Gornjem Milanovcu su stradale poljoprivredne kulture.

OGROMNA ŠTETA: Vanredna situacija u Topoli!

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.