Samardžić: Dijalog još jedan korak ka priznanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2011, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić: Dijalog još jedan korak ka priznanju

BEOGRAD, PRIŠTINA -

Dijalog Beograda i Prištine je još jedan korak vlasti Srbije u procesu priznavanja nezavisnosti Kosova, ocenio je danas potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić.

Samardžić je na konferenciji za novinare rekao da su vlasti Srbije, "pod maskom" da se razgovori vode o tehničkim pitanjima, pristale na dijalog sa Kosovom kao sa ravnopravnim partnerom, odnosno kao sa nezavisnom državom.

Fejt: Dijalog dve nezavisne i suverene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << države

Šef Međunarodne civilne kancelarije (MCK) na Kosovu Piter Fejt ocenio je danas da je dijalog Beograda i Prištine razgovor “dve nezavisne i suverene države”.

Fejt je u potpunosti isključio mogućnost razmatranja pitanja statusa i teritorijalnog integriteta Kosova, ili čak i podele.

Na predavanju održanom danas studentima Američkog univerziteta u Prištini, Fejt je rekao da će dijalog koristiti i Srbiji i Kosovu.

Fejt je izrazio nadu da će tokom dijaloga biti reči i o severnoj Mitrovici, ali na osnovu Ahtisarijevog plana.

Taj plan predviđa formiranje opštine Severna Mitrovica u kojoj Srbi čine većinu, u sklopu decentralizacije po sistemu kosovske vlade I integraciju u sistem lokalne samouprave na Kosovu, čemu se Srbi na severu protive.

"Ovo je možda poslednji čin u kojem će naša vlada faktički priznati Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Samardžić i dodao se Srbija zbog kandidature u EU odrekla svojih državnih ciljeva.

On je naveo da se dijalog u Briselu vodi na osnovu Rezolucije koja je usaglašena sa EU 9. septembra, u kojoj se, kako je naveo, ne pominje Rezolucija 1244 ni status Kosova, već samo da bi trebalo otvoriti dijalog s ciljem da Srbija i Kosovo uđu u EU.

Samardžić je ukazao da se u dijalogu Beograda sa Prištinom ne pominju UN, Rezolucija 1244, rezolucija Skupštine Srbije, kao i da nema učešća Srba sa Kosova u delegaciji Beograda.

On je kritikovao način na koji je dijalog Beograda i Prištine predstavljen u javnosti, navodeći da je "sekundarna tema u političkom životu, na trećem ili četvrtom mestu u vestima".

Samardžić je kazao da vladajuća koalicija danima kao glavnu temu "veštački" predstavlja rekonstrukciju Vlade, kao i da se najveća opoziciona stranka takođe bavi rekonstrukcijom i "stiropor revolucijom", bez reakcije na dijalog Beograda i Prištine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.