Šamar Putinu: Nemamo rat, nego cirkus; vojnici – klovnovi?

Izvor: B92, 21.Apr.2023, 19:23

"Šamar" Putinu: "Nemamo rat, nego cirkus"; vojnici – klovnovi?

Ruski vojni bloger i bivši agent FSB Igor Girkin, poznat i kao Igor Strelkov, ponovo je izneo kritike na račun ruskog predsednika Putina i ruske vojske.

Ova izjava dolazi u trenutku kada se sve više šuška o početku prolećne kontraofanzive ukrajinske vojske, piše Njuzvik.

"Rat je kada su dve zemlje u ratu. A mi nemamo rat, nego krvavi cirkus. Sa krvavim klovnovima u uniformama i bez njih. Ne znaju ni da se bore, a ne mogu da se odluče da objave rat neprijatelju", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napisao je Strelkov na Telegramu.

Ranije ove nedelje, on je zvanično najavio pokretanje svog Kluba ljutih patriota, u okviru kojeg je objavio i sopstveni manifest osuđujući pristup Rusije invaziji.

"Prilika za brzu pobedu bez mnogo krvi nad ukrajinskom državom, koja je postala oružje NATO-a, propuštena je 2014. godine potpisivanjem izdajničkih sporazuma iz Minska. Vojna operacija pokrenuta 2022. mogla je da prođe po potpuno drugačijem scenariju, ali osrednja organizacija na strateškom, operativnom i taktičkom nivou dovela je našu zemlju do rata iscrpljivanja", navodi se u manifestu.

Od početka rata u Ukrajini u februaru prošle godine, Strelkov se pozicionirao kao glasni kritičar ruske vojne strategije.

On je više puta napadao Putina i najviše ruske vojne zvaničnike, pežorativno ih nazivajući "idiotima", dok je Putina nazivao "kretenom" čije će snage "garantovano" izgubiti.

On se u jučerašnjem govoru osvrnuo na rusku nesposobnost na ratištu, posebno na neznanje ruske vojske, koja u prvoj godini rata nije shvatila da je snabdevanje iz inostranstva "kritično".

Pitao se zašto niko od visokih zvaničnika nije stavio imperativ na popunu zaliha naoružanja i artiljerije, kao i tenkova, zaštitnih prsluka, kompleta prve pomoći, uniformi i "komunikacije najprimitivnijeg nivoa".

"Kako se ispostavilo da je plan specijalne vojne operacije izgrađen na osnovu podataka potpuno odvojenih od stvarnosti? Kako se dogodilo da sadrži informacije o nespremnosti oružanih snaga neprijatelja za odlučan otpor, a da nije bilo informacije o visokoj borbenoj obuci i još višem moralu njene regularne vojske" upitao je bivši oficir FSB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.