Salon antiratne karikature proglasio laureate

Izvor: Šumadija Press, 13.Sep.2015, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salon antiratne karikature proglasio laureate

Žiri Međunarodnog salona antiratne karikature kojim je predsedavao Metin Feker iz Turske, saopštio je imena nagrađenih autora za ovu godinu.

Gran pri “Vesnik mira” i novčana nagrada od 1,500 evra, koju dodeljuje Međunarodna asocijacija gradova “kurira mira”, pripala je karikaturisti iz Kine Ksiao-Iang Hou.

Zlatnu plaketu dobio je Andrej Popov iz Rusije, srebrnu Jovo Škomac iz Srbije, a bronzanu Konstantin Kazancev iz Ukrajine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << />
Na konkurs za ovogodišnji, 18. po redu Salon antiratne karikature, stiglo je više od 800 karikatura koje je poslalo 280 autora iz 55 zemalja širom sveta.

Prema mišljenju žirija, Salon je i ove godine potvrdio visok nivo kvaliteta prispelih radova i odanost karikaturista ideji mira, razumevanja i solidarnosti u svetu. Pored Metina Fekera, u sastavu žirija bili su raniji dobitnici nagrada, karikaturisti Tošo Borković, Špiro Radulović i Jugoslav Vlahović.

Salon antiratne karikature u Kragujevcu ima tradiciju dugu 34 godine, a pokrenuli su ga, u tadašnjem listu “Svetlost” Zoran Glišović, Aleksandar Dimitrijević i Miodrag Stojilović.

Na dosadašnje konkurse, hiljade autora poslalo je desetine hiljada radova, dok su izložbe karikatura gostovale u tridesetak gradova u Evropi, kao i u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku i Evropske komisije u Briselu.

Izložba 18. Salona biće otvorena 20. oktobra u Muzeju “21.oktobar”, u okviru Oktobarskih svečanosti.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.