Saks: Kriza će trajati 20 do 30 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2010, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saks: Kriza će trajati 20 do 30 godina

PARIZ - Možemo da očekujemo oporavak nekih poslova i sektora, ali kriza u svetu će trajati najmanje čitavu generaciju, ocenio je za RTS savetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija američki ekonomista Džefri Saks, poznat po primeni ekonomske "šok terapije" u Istočnoj Evropi i zemljama u razvoju.

"Možemo da očekujemo skori oporavak nekih poslova i sektora, ali kriza u svetu neće trajati šest meseci ili šest godina, već će trajati najmanje čitavu generaciju", ocena je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Saksa, koji prisustvuje simpozijumu - "Novi svet novi kapitalizam" u Parizu.

Prema njegovim rečima, najveći problem sa kojim se svet danas suočava je njegova brza promena. Krize isplivavaju jedna po jedna - siromaštvo, nedostatak hrane, energetska kriza, tako da se ne može prognozirati kad će se sve to završiti. Saks je pre 20 godina bio u timu savetnika Ante Markovića.

Osvrćući se na taj period, on je rekao da je srećan što se Srbija dvadeset godina posle Ante ponovo nalazi u miru, ima sveže političare koji je vode i ponovo se povezuje sa svetom.

"Da sam imao priliku da savetujem Srbiju kako da se ponaša u periodu tranzicije pre dvadeset godina kad sam još bio tamo, rekao bih - počnite odmah".

Jedan od najmlađih profesora Harvarda Džefri Dejvid Saks je američki ekonomista. Direktor je Zemaljskog instituta na Kolumbija Univerzitetu i jedan od najmlađih profesora ekonomije u istoriji univerziteta Harvard.

Postao je poznat po primeni ekonomske "šok terapije" u istočnoj Evropi i zemljama u razvoju, a kasnije i po bavljenju izazovima ekonomskog razvoja, ekološkom održivošću, smanjenjem siromaštva, otpisom dugova i globalizacijom.

Saks je specijalni savetnik generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, osnivač i kopredsednik neprofitne organizacije Milenijumsko obećanje (Millennium Promise Alliance), koja se bavi iskorenjivanjem gladi i siromaštva u svetu. Autor je bestselara "Kraj siromaštva" i "Zajedničko bogatstvo". Magazin Tajm je dva puta uvrstio Džefrija Saksa među "100 najuticajnih ljudi na svetu", 2004. i 2005. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.