Izvor: B92, 14.Jul.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sada Slovenija optužuje Trifunovića

Ljubljana -- Tužilaštvo u Murskoj Soboti optužilo je oficire bivše JNA, generala Vladu Trifunovića i pukovnika Berislava Popova za zločine nad civilima u Sloveniji 1991.

Kako je rečeno u Okružnom javnom tužilaštvu u Murskoj Soboti, glavna rasprava protiv Trifunovića i Popova biće održana 28. i 29. oktobra ove godine.

Trifunović i Popov optuženi su zbog toga što je general Trifunović kao komandant Varaždinskog korpusa izdao naređenje podređenom pukovniku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Popovu da zaposedne granični prelaz s Austrijom na teritoriji Slovenije.

General bivše JNA Vlado Trifunović bio je optužen i u Srbiji i Hrvatskoj.

U Srbiji je, odlukom Višeg suda u Beogradu od 18. marta, obustavljen krivični postupak protiv generala Trifunovića, nakon sto je Vrhovni sud Srbije u januaru ove godine ukinuo presudu kojom je Trifunović, bivši komandant Varaždinskog korpusa, zbog predaje kasarne osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

U Hrvatskoj je tokom devedesetih godina general Trifunović pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civila, odnosno razaranja Varaždina.

Popov negira da je bilo zločina

List "Danas" piše da je Helsinški odbor u Sloveniji pokrenuo pitanje ratnog zločina koji su tamošnji teritorijalci počinili nad pripadnicima JNA, ali bez rezultata.

Kako za "Danas" kaže Berislav Popov, sud u Srbiji nije obavešten o ovoj optužnici.

"Spor se vodi od 1992. za učešće naše jedinice u ratu u Sloveniji. Moj neposredni komandant tada je bio general Trifunović, dok je komandant Pete vojne oblasti bio sada pokojni general Konrad Kolšek, koji je pred slovenačkim sudom dokazao da nije kriv", ističe Popov, koji je i ranije izjavio da ništa nije učinio samovoljno i izvan pravila, principa i vojničke etike i da je akciju izvedena na osnovu odluke Savezne vlade i vojničkih naređenja.

"Moja jedinica nije ništa činila u smislu ratnih zločina, jer nikoga nismo streljali, vešali, nikoga nismo uhapsili, nismo ništa razarali iz čista mira i obesti, nikoga nismo prvi napadali", rekao je svojevremeno u svojoj odbrani pukovnik Popov.

Trifunović i Popov su u Okružnom sudu Varaždinu osuđeni zbog navodnih ratnih zločina na po 15 godina zatvora.

Prilikom sukoba sa slovenačkim teritorijalcima poginula su petorica, ranjeno je 17 vojnika JNA, a zarobljeno 30. Uništeno je dvadesetak vozila, od toga dvanaest borbenih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.