Izvor: Vesti-online.com, 17.Dec.2018, 20:10

Sačuvati istinu o srpskim oficirima

Sačuvati istinu o srpskim oficirima

Udruženje Antiratna baraka Ater iz Osnabrika, nazvano po logorskoj baraci sa brojem 35 iz Drugog svetskog rata, nedavno je održalo godišnju skupštinu na kojoj je izabrano novo rukovodstvo. Za predsednika je ponovo izabran dugogodišnji čelnik Petar Miloradović, za potpredsednika dr Željko Dragić, za sekretara Diter Bokelman, za blagajnika Vera Miloradović-Šreder, za kontrolora blagajne Milorad Gajić, a članovi su još Ginter Haselman i Lili Peno.

Skupštini iz opravdanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << razloga nije prisustvovalo nekoliko članova, među kojima i dr Ljilja Slijepčević, dosadašnja potpredsednica, koja više neće moći aktivno da učestvuje u radu. Nju je po funkciji zamenio dr Dragić koji je odmah izneo svoje ideje.

- Napravićemo internet prezentaciju o logoru i info brošuru. U planu je da napišemo knjigu na srpskom i nemačkom jeziku. Ideja nam je da pronađemo potomke logoraša kojih još ima u Osanbriku, a njihove životne priče našle bi se u toj knjizi. Već sam imao susret sa jednim potomkom koji sada ima 73 godine. Njegova majka je Nemica, a otac srpski oficir kome se posle kratke i lepe veze izgubio svaki trag i koga ceo svoj život traži. Takva i slične priče bile bi zapisane u knjizi. Želimo da osnabrički logor bude i tema nastave svih osnabričkih škola jer je bitno da se sačuva istorija naših oficira koji su pokazali najlepše ljudske osobine odmah posle oslobađanja logora. Oni se nisu svetili nego su stanovništvu pružali svaku vrstu pomoći.

Petar Miloradović koji godinama vodi bitku za održavanje barake 35 u kojoj je neophodno obaviti mnoge radove koji zahtevaju velika ulaganja je veoma srećan što je mladi dr Dragić prihvatio funkciju njegovog prvog saradnika.

- On je kao istoričar stručan i pun energije da se uključi u rad. Njegove ideje i organizatorske sposobnosti su već dale vidljive rezultate. Osnivač je udruženja Gradimo mostove u obližnjem Berzenbriku čiji je cilj da povezuje ljude različitih vera, kultura i narodnosti. Kruna tog rada je bratimljenje Berzenbrika s Rumom u Srbiji. Ranije je povezao Langenhagen i Bijeljinu - rekao nam je Petar Miloradović

Udruženje Antiratna baraka Ater nastalo je pre 10 godina s ciljem da se očuvana autentična baraka, što je ekspertizom potvrđeno, nazvana Baraka br. 35, logora OFLAG 6C , koji se za vreme Drugog svetskog rata nalazio u delu grada Everzburg, pretvori u muzej i stavi na raspolaganje zainteresovanima za ostvarivanje antiratne kulture i mirovnih akcija.

Zajedno sa brojnim uglednim organizacijama u gradu sa ovim udruženjem sarađuje i Srpska pravoslavna opština u Osnabriku (koju su osnovali preživeli logoraši udruženi sa pridošlim migrantima posle Drugog svetskog rata), koja neguje uspomenu na stradalnike, a svih posleratnih godina se redovno na oficirskom groblju održava vidovdanski parastos.

Na prostoru bivšeg logora veličine 136 hekatara, u kome je bilo zarobljeno oko 5.000 oficira, od kojih najviše srpskih, kao i političkih zarobljenika iz Francuske, Holandije, Poljske, Rusije i Ukrajine, a među njima oko 400 zarobljenika jevrejske veroispovesti, nalazila se engleska kasarna koja je napuštena 2008.

Savezni zavod za nekretnine Nemačke nastojao je da se ta velika parcela proda. Zalaganjem udruženja Antiratna baraka Ater odlučeno je da se na neko vreme stavi moratorijum na prodaju autentične barake, koja zauzima svega jedan procenat ukupnog zemljišta bivšeg logora.


Dr Dragić je najavio da od 20. do 24. decembra očekuje u Berzenbriku delegaciju saradnika iz Rume koje prati Radio-televizija Vojvodine sa željom da posete istorijska mesta u Osnabriku i naprave film o Oficirskom logoru.

Nastavak na Vesti-online.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.