Sabor SPC redovno zaseda 11. novembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor SPC redovno zaseda 11. novembra

BEOGRAD - Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) redovno će zasedati 11. novembra, a da li će prerasti u izborni biće odlučeno na početku zasedanja, izjavio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

O dnevnom redu zasedanja odlučuju isključivo srpski arhijereji, članovi Sabora na početku zasedanja i "naravno njegova svetost patrijarh Pavle, Božji čovek", rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit negirao ostavku patrijarha
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Mitropolit koji već gotovo godinu dana, kao najstariji po rukopoloženju, zamenjuje patrijara Pavla negirao je pisanje medija da je prvi među jednakima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi podneo ostavku na tu dužnost.

"Ono što su preneli mediji o tome da je patrijarh podneo ostavku nije patrijarhova izreka i to ne liči na srpskog patrijarha", rekao je mitropolit Amfilohije, naglasivši da "patrijarh Pavle tu reč nije izgovorio niti je sposoban da tako nešto izgovori".

"To mogu samo ljudi nadmeni koji služe svojoj nekoj samoživosti, a patrijarh je čovek koji je sav svoj život ugradio i žrtvovao Crkvi Božjoj i narodu, i kao takav on nikada ne stavlja sebe iznad Crkve i naroda. On je uvek u službi Boga i naroda i takav će sigurno biti do poslednjeg svog izdisaja", naglasio je Amfilohije.

Episkop Irinej najbliži patrijarhov saradnik

Komentarišući mišljenje episkopa niškog Irineja, koji je izjavio da veruje da patrijarh Pavle razmišlja o tome da se povuče, Amfilohije je kazao da je Irinej "do sada najtrezvenije objasnio i preneo na neki način stav patrijarha Pavla, rekavši ono što je zaista istinito".

Mitropolit je podsetio da je episkop Irinej najbliži patrijarhov saradnik i da ta bliskost koja traje do danas potiče iz veremena kada je niški vladika bio rektor Bogoslovije u Prizrenu, a patrijarh Pavle episkop raško-prizrenski.

Vladika niški Irinej je, kako su preneli mediji u četvrtak, rekao da bi Sabor SPC, ukoliko bi takav zahtev pristigao od patrijarha Pavla, prihvatio njegovu želju da se povuče sa te funkcije.

Zdravstveno stanje patrijarha "podnošljivo"

Irinej je kazao da je trenutno zdravstveno stanje patrijarha "podnošljivo", ali daleko od onog koje bi mu omogućilo da obavlja redovne dužnosti.

"Zna za sebe, ustaje iz kreveta uz nečiju pomoć, komunicira, ali je daleko od situacije da može da funkcioniše kao patrijarh", kazao je Irinej.

Govoreći o temama predstojećeg Sabora, mitropolit crnogorsko - primorski je rekao da će najviše telo SPC svakako raspravljati o svim tekućim problemima i da će o tome biti reči i na na predstojećim sednicama Sinoda, posebno uoči samog saborskog zasedanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.