Sabor SPC o crkvama

Izvor: RTS, 18.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor SPC o crkvama

Vladike zasedanje nastavljaju tokom cele sedmice podnošenjem izveštaja, raspravom o odnosu SPC i makedonske crkve, kao i stanju crkava i manastira na Kosovu.

Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve danas je nastavio redovno majsko zasedanje izveštajima vladika o stanju crkava u pripadajućim eparhijama.

Vladike će zasedanje nastaviti tokom cele sedmice podnošenjem izveštaja, raspravom o odnosu SPC i makedonske crkve, kao i stanju crkava i manastira na Kosovu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Predviđeno je da se Sabor završi u nedelju 24. maja, zajedničkom liturgijom u hramu Svetog Save na Vračaru.

Sabor je počeo zasedanje 14. maja kada je većina vladika odlučila da najviši skup SPC neće biti izborni i da neće raspravljati o smeni patrijarha.

Izvori bliski SPC navode da je "malo verovatno" da će Sabor menjati tačke crkvenog ustava čime bi se omogućila zamena članova Sinoda bez prisustva patrijarha.

Sinod, koji čini pet članova crkvene vlade, Sabor bira na osnovu predloga patrijarha koji i predsedava tim telom.

Članovi Sinoda SPC, pored Patrijarha Pavla, su mitropolit crnogorsko-primorski Amfiohije (Radović), episkop žički Hrizostom (Stolić), episkop bihaćko-petrovački Hrizostom (Jević) i episkop mileševski Filaret(Mićević).

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.