Šabić pokrenuo postupak zbog objave podataka iz Poreske

Izvor: Radio 021, 08.Nov.2014, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić pokrenuo postupak zbog objave podataka iz Poreske

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je pre osam dana postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti zbog pojavljivanja u medijima podataka iz poreske prijave, po zakonu dostupnom samo ovlašćenim licima Poreske uprave.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, neposredan povod za pokretanje postupka bila je individualna prijava. "U toku postupka nadzora, radnici Poreske uprave su ovlašćenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << licima Poverenika dali i informacije koje mogu biti relevantne za veoma lošu, krajnje zabrinjavajuću ocenu ukupnog odnosa prema podacima poreskih obveznika", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su ovlašćena lica poverenika informisana da su te informacije, iako je Poreska uprava propustila da o njima ranije obavesti poverenika, dostavljene i tužilaštvu i MUP. "Reč je o tome da kao država hronično, već godinama imamo potpuno neadekvatan, neodgovoran odnos prema pravu građana na zaštitu podataka o ličnosti. Nedopustivo je da država nema prave odgovore na pitanja ko, kada, zašto i kako ima pravo da se bavi obradom podataka o ličnosti", rekao je poverenik Rodoljub Šabić, navodi se u saopštenju.

On je dodao da "osnov za to, u bilo kojim okolnostima, mogu i treba da budu jasna i precizna zakonom utvrđena rešenja, a ne manje ili više (ne)formalni nalozi ovog ili onog ministra ili državnog sekretara, a iza svakog pristupa bazama ličnih podataka građana mora postojati 'neizbrizisivi trag' koji omogućava da se u svakom trenutku proveri smisao, svrha, a pre svega zakonitost pristupa podacima".

"U tom kontekstu deluje gotovo groteksno i sama sumnja da je moguće da se, bez zakonom definisanog osnova, svrhe i obima preuzimaju čak i kompletne baze podataka", istakao je poverenik.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.