Šabić i Skot razgovarali o ljudskim pravima

Izvor: B92, 07.Feb.2018, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić i Skot razgovarali o ljudskim pravima

Beograd -- Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić razgovarao je danas sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom.

Teme razgovora bile su položaj Srbije u procesu evropskih integracija i ostvarivanju ciljeva iz Akcionog plana u pregovorima sa EU iz poglavlja koja se odnose na ljudska prava i funkcionisanje pravne države, a u nadležnosti su Poverenika.

Kako se navodi u saopštenju Poverenika, razgovaralo se i odnosu izvršne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zakonodavne vlasti prema toj instituciji, a Skot je naglasio značaj delovanja poverenika kao nezavisne institucije u oblastima slobode pristupa informacijama i zaštite podataka o ličnosti i iskazao spremnost SAD da pomogne daljem razvoju i jačanju te institucije.

Dodaje se da se ambasador SAD interesovao za stavove Poverenika u vezi sa uspostavljanjem novog zakonodavnog okvira u oblastima ljudskih prava koja štiti ta institucija, naročito za probleme u vezi sa donošenjem novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

"Poverenik je podsetio da je pokušao da pruži najveću moguću pomoć u pripremi novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, pripremivši kompletan Model novog zakona, uskladjen sa standardima EU i stavivši ga Vladi na raspolaganje, ali da je to, nažalost, ostalo bez efekata, budući da, nije bilo spremnosti da se ta pomoć prihvati", stoji u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.