Šabić: Vreme za postupak za izbor novog poverenika

Izvor: N1 televizija, 23.Okt.2018, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Vreme za postupak za izbor novog poverenika

Vreme je za pokretanje postupaka za izbor novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, napisao je na Tviter nalogu poverenik Rodoljub Šabić. Aktuelni poverenik je to još 60 dana, dodao je.

Skupština Srbije, većinom glasova svih narodnih poslanika, bira Poverenika na predlog odbora parlamenta nadležnog za informisanje, navodi se u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Za Poverenika se bira lice s priznatim >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ugledom i stručnošću u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava.

Poverenik može biti lice koje ispunjava uslove za rad u državnim organima, koje je završilo pravni fakultet i ima najmanje deset godina radnog iskustva. Poverenik ne može biti lice koje obavlja funkciju ili je zaposleno u drugom državnom organu ili političkoj stranci. Poverenik se bira za vreme od sedam godina. Isto lice može biti birano za Poverenika najviše dva puta.

Povereniku dužnost prestaje istekom mandata, na lični zahtev, kad navrši 65 godina života i razrešenjem. Poverenik ima pravo na platu jednaku plati sudije Vrhovnog suda, kao i druga prava po osnovu rada, u skladu sa zakonom, i pravo na naknadu troškova nastalih u vezi sa vršenjem svoje nadležnosti.

Poverenik se ne može pozvati na odgovornost za mišljenje koje je izneo ili predlog koji je dao u vršenju svoje nadležnosti, a u postupku pokrenutom zbog krivičnog dela učinjenog u vršenju svoje nadležnosti ne može biti pritvoren bez odobrenja Narodne skupštine, navodi se u tekstu zakona.

Poverenik uputio pismo poslanicima

Poverenik Rodoljub Šabić uputio je pismo svim poslaničkim grupama i samostalnim poslanicima u kojem je upozorio na manjkavosti, nelogičnosti i nedoslednosti Predloga zakona o zaštititi podataka o ličnosti, koje ga čine neprimenjivim.

U saopštenju poverenika navodi se da je razlog za pismo i to što je u Nacrtu zakona u članu 40 stajalo da se "prava mogu ograničiti zakonom ako ta ograničenja ne zadiru u suštinu osnovnih prava i sloboda i ako je to neophodno i predstavlja srazmernu meru u demokratskom društvu", a da je reč zakon iz tog dela u Predlogu zakona izbrisana "bez bilo kakvog smisla i razumnog objašnjenja".

Poverenik je upozorio poslanike da takvo rešenje vodi drastičnom urušavanju pravnog sistema, da je u potpunoj suprotnosti sa Ustavom Srbije, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i međunarodnim dokumentima i konvencijama i ozbiljno narušava princip vladavine prava. Gotovo da je izlišno ukazivati na to da je ovakvo rešenje u potpunom nesaglasju sa duhom demokratskog društva, te da su štetne posledice po osnovna prava i slobode građana nesagledive, navodi se u saopštenju.

Poverenik je pozvao poslanike da nepristrasno razmotre sve kritičke argumente u vezi sa Predlogom zakona, "a da kao minimum minimuma obezbede odgovarajuće korigovanje člana 40. Predloga zakona".

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.