Šabić: Institucija Poverenika pred finansijskom blokadom

Izvor: N1 televizija, 28.Sep.2018, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Institucija Poverenika pred finansijskom blokadom

Institucija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obeležila je Međunarodni dan prava javnosti da zna.

Tim povodom, Poverenik je uručio priznanja za najbolje informatore o radu, ali i za postupanje po zahtevima građana koji traže informacije i to Ministarstvu kulture, Vrhovnom kasacionom sudu, Javnom preduzeću "Emisiona tehnika i veze", Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, gradu Zrenjaninu, kao i nevladinoj organizaciji CRTA. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

Poverenik je rekao da te institucije daju doprinos ostvarivanju prva javnosti da zna u okolnostima koje su, kako je rekao Rodoljub Šabić, opterećene problemima da se ostvari pravo na slobodan pristup informacijama.

"Trenutno smo u situaciji kao da je zakon i primena zakona i ostvarivanja prava suočena s činjenicom da vlada ne izvršava neke elementarne obaveze iz zakona, a pre svega obavezu da prinudom obezbedi izvršenje odluka Poverenika i da obezbedi da javnost dobije informacije onda kad ih neko uskraćuje", rekao je Šabić.

On dodaje da Ministarstvo za državnu upravu "simbolično i selektivno pokreće postupke protiv prekršioca zakona tako da je to jedva iznad kozmetičkog nivoa".

"Sama institucija Poverenika je dovedena u situaciju da je trenutno praktično pred finansijskom blokadom. Ako se ništa ne desi u dogledno vreme neće imati sredstva za plate trenutno zaposlenih do kraja godine", rekao je Šabić.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.