Šabac: Festival “Ruže Lipolista” od 19. do 21. juna

Izvor: Blic, 18.Jun.2014, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac: Festival “Ruže Lipolista” od 19. do 21. juna

Festival „Ruže Lipolista“ biće održana 19, 20. i 21. juna. Kao i prethodnih godina, festival će u četvrtak biti simbolično najavljen u šabačkoj pešačkoj zoni, uz podelu 1.000 ruža sugrađankama.

U petak, u etno selu porodice Topalović, biće organizovano poselo, a potom će kod Marinkovića biti obeležena 20. godišnjica Festivala „Ruže Lipolista”.

Lipolist sa 1.000 lipa i 10 miliona ruža s pravom nosi epitet najmirisnijeg sela. Desetak porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se bavi uzgojem ruža na 30 hektara gde u junu procveta deset miliona ruža.

Vredni ružari godišnje izvezu sadnice ruža u vrednosti od oko 800.000 evra, a celokupna prodaja u zemlji i inostranstvu je 1,2 miliona evra.

Pionir u ovom poslu je porodična firma Milana Topalovića, koja pored ruža u Rusiju izvozi i zimzeleno ukrasno bilje, a sa svojim timom bavi se i pejzažnom arhitekturom.

Sadnice ruža izvoze se i u Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru.

Izložba cveća biće otvorena u subotu kada je i takmičenje u izradi aranžmana od ruža učenika srednjih poljoprivrednih škola iz nekoliko gradova Srbije, ali i iz Hrvatske i Makedonije.

Kao i svake godine, biće proglašen pobednik kao i dodela priznanja „Prsten prijateljstva”.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo Festival cveća

Izvor: Beta OMS, 19.Jun.2014, 14:41

Podelom hiljadu ruža sugrađankama u pešačkoj zoni danas je simbolično počela manifestacija „Ruže Lipolista“, 20. po redu. Sutra, u etno selu porodice Topalović od 20 časova biće organizovano poselo, a skup pod nazivom „Kod Marinkovića od Marinkovića” počinje u 21 čas. Tema večeri...

Nastavak na Beta OMS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.