Šabac Dragana Petrovića - iz plamena u život

Izvor: RTS, 25.Sep.2018, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac Dragana Petrovića - iz plamena u život

Svake godine u vreme Male Gospojine, Čivijade i vašara, šabački hroničar, fotograf i snimatelj Dragan Petrović, obraduje sugrađane izložbom fotografija starog Šapca koje još nisu viđene. Njegova dvanaesta izložba u Kulturnom centru nosi naziv "Iz plamena u život".
Stare fotografije lutaju po svetu, posebno slike porušenih gradova, ističe Dragan Petrović:

"A ja lako prepoznajem svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Šabac na požutelim snimcima, jer ga slikam šezdeset godina. Za mene je to dragocen materijal i ne žalim novac da ih otkupim, posebno ove o najvećem razaranju u Velikom ratu."

O ovoj omiljenoj ima i priču kada su Austrougari, dok je srpska vojska bila na Ceru, opkolili Šabac i na vrhu crkve postavili mitraljesko gnezdo, što je otežavalo oslobađanje:
"To je ona stara priča, da se onaj prekrstio, topdžija, opalio i skinuo to mitraljesko gnezdo. To je verovatno snimio austrijski pilot iz aviona, jer  su oniimali sve i sve su fotografisali." 

Izbegavao je, kaže potresne snimke koji dokumentuju zašto je Šabac postao srpski Verden, ali je pokazao i drugu stranu rata, veliku pljačku kuća i radnji, koje su Šapčani, bežeći od okupatora, ostavili, računajući na austrougarsku kulturu.
"Bilo je preko deset ekspozitura raznih banaka", priča Petrović. "Sve je to pokupljeno, zlato i srebro a papirni novac, vrednosni papiri, novčanice, to se šutiralo ulicama." 
Na ukupno 160 fotografija, Dragan je pokazao i kako se Šabac, grad heroj, između dva rata, uzdigao poput feniksa i dobio novo ime - Mali Pariz, zbog ekonomskog i kulturnog napretka, čime su posetioci izložbe oduševljeni."
Važno je prvo skupiti materijal, opisati svaku sliku, kaže Mile Savić: "Ja mu se divim i čestitam na svemu što je napravio." 
"Mislim da je ova izložba sjajna! To je jedna priča koja ima  dva paralelna kraka, koju je Dragan dobro sastavio u jednu celinu i mislim da je to izložba koja privlači najveću pažnju", ističe Sonja Petrović Jagić, direktorka Kulturnog centra u Šapcu.
Iz plamena u život, važna je poruka, kaže autor, jer je želeo da izložbom obeleži sto godina od kraja rata i podseti na događaje i vrednosti grada koji mu je večna ispiracija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.